Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Σε κοινωφελή εργασία… καταδικάστηκε ένας στρατιώτης που σκότωσε έναν 15χρονο Παλαιστίνιο

Ισραήλ: Σε κοινωφελή εργασία… καταδικάστηκε ένας στρατιώτης που σκότωσε έναν 15χρονο Παλαιστίνιο
photo Reuters

Ένας στρατιώτης από το Ισραήλ καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών γιατί πυροβόλησε και σκότωσε έναν 15χρονο Παλαιστίνιο.

Η… ποινή αυτή του επιβλήθηκε γιατί πυροβόλησε χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, έναν «Παλαιστίνιο ταραξία» στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας βίαιης διαδήλωσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον στρατό του Ισραήλ.

Ο Οτμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας στις 13 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι ένοπλες δυνάμεις στο Ισραήλ στη συνέχεια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του εφήβου και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο στρατιώτης «πυροβόλησε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ταραξία που σκαρφάλωνε στον φράχτη ασφαλείας» χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ανωτέρων του.

Έτσι στρατιώτης κρίθηκε ένοχος ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τον Παλαιστίνιο αλλά δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατό του επειδή ο στρατός δεν ήταν σε θέση να εξάγει σαφές συμπέρασμα, αν τα πυρά αυτά προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου.

Ο στρατιώτης όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποβιβάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και σε άλλες 60 ημέρες με αναστολή. Τουλάχιστον 311 Παλαιστίνιοι και οκτώ Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2018, όταν ξεκίνησε το κίνημα εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις