Κόσμος

Ισραηλινές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Λωρίδα της Γάζας

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προσέφυγαν Ισραηλινές και Παλαιστινιακές οργανώσεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις φονικές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι τώρα 48 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη του μαζικού παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας στις στις 30 Μαρτίου, το οποίο ονομάζεται «Πορεία της Επιστροφής».

Τουλάχιστον 1.500 έχουν τραυματιστεί. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες των στρατιωτών στο φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Η απάντηση της Ισραηλινής κυβέρνησης

Πέντε ισραηλινές ΜΚΟ και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλ Μεζάν, που εδρεύει στη Γάζα, επιχειρηματολόγησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση θανατηφόρων πυρών ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Στη γραπτή της απάντηση η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα τρέχοντα γεγονότα στην Γάζα δεν είναι ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών, αλλά «μέρος μιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Προσθέτει ότι οι στρατιώτες πυροβολούν με πραγματικά πυρά μόνο ως ύστατο μέτρο, αφού μη θανατηφόρα πυρά έχουν αποτύχει να σταματήσουν ενέργειες που θεωρούν ότι θέτουν «πραγματικό κίνδυνο» σε Ισραηλινούς στρατιώτες και αμάχους που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

“Οι περισσότεροι από τους νεκρούς, ήταν σε απόσταση από τον φράχτη”

Μιλώντας σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ, η Σουχάντ Μπισάρα, δικηγόρος της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Άνταλαχ, δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πυροβολήθηκαν ήταν από απόσταση από το φράχτη», τόνισε. «Θανάσιμα πυρά χρησιμοποιούνται συστηματικά και χωρίς αιτιολόγηση», πρόσθεσε.

Οι κανόνες του στρατού που διέπουν τη χρήση πραγματικών πυρών είναι επισήμως διαβαθμισμένοι.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ισραηλινός στρατός έχει προσαρμόσει ένα νέο τύπο κανονισμό που δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο δικηγόρος Μάικλ Σφαντ, μιλώντας εκ μέρους των ισραηλινών ΜΚΟ μετά την ακρόαση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απαντά ότι οι κανόνες αυτοί «είναι σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και με το ισραηλινό δίκαιο».

Οι δικαστές έδωσαν και στις δύο πλευρές προθεσμία μέχρι τις 6 Μαΐου για να παράσχουν υποστηρικτικό υλικό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2