Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρό πλήγμα για τον Τραμπ – Αποχωρεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ισχυρό πλήγμα για τον Τραμπ – Αποχωρεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Πολ Ράιαν δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του και θα αφήσει τη θέση του μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του στις αρχές του 2019, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, καταφέροντας “πλήγμα” στους Ρεπουμπλικάνους πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Την απόφασή του την πήρε, είπε ο 48χρονος Ράιαν, για να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. “Ανακοινώνω σήμερα ότι φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά στη Βουλή”, δήλωσε.

“Δεν είναι μια δουλειά που είναι για πάντα”, πρόσθεσε ο βουλευτής από το Ουισκόνσιν.

To “προφίλ” του Πολ Ράιαν

Ο Ράιαν, γνωστός για την αποδοτικότητά του στην συγκέντρωση πόρων για το κόμμα του, έγινε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στα τέλη του 2015 μετά την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του Τζον Μπένερ έπειτα από μια σειρά από συγκρούσεις με τους συντηρητικούς της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων.

Τότε είχε αποδεχθεί τη θέση αυτή υπό τον όρο να επιστρέφει στην οικογένειά του όλα τα Σαββατοκύριακα. Η θέση του προέδρου απαιτεί πολλές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.

“Έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια στη Βουλή, ο πρόεδρος είναι υπερήφανος γι’αυτό που έχει επιτευχθεί και θέλει να αφιερώσει περισσότερο από τον χρόνο του” στην οικογένειά του, είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ο σύμβουλος του Ράιαν Μπρένταν Μπακ, προσθέτοντας ότι “θα παραμείνει ως το τέλος της θητείας του και μετά θα πάρει την σύνταξή του τον Ιανουάριο”.

Ο Ράιαν είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Τζάνα Λιτλ, με την οποία έχουν τρία παιδιά στην εφηβεία. Η οικογένεια εξακολουθεί να ζει στην Τζέινσβιλ στο Ουισκόνσιν.

Πυροδοτώντας μια κούρσα για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων την ώρα που το κόμμα του θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των πλειοψηφιών του στο Κογκρέσο και στην προώθηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ράιαν δυσαρέστησε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ανησυχούσαν ήδη για τις προοπτικές που έχουν όσον αφορά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σενάρια “πολέμου” μεταξύ των Ρεπουμπλικανών

Η αποχώρησή του “θα πυροδοτήσει έναν πόλεμο εντός των τειχών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Αυτό θα αποσπάσει την προσοχή από την διατήρηση της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων”, δήλωσε ένας βετεράνος των Ρεπουμπλικάνων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα η ατζέντα για το 2018 του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έχουν προσελκύσει λίγη προσοχή. Η αποχώρηση του Ράιαν δεν θα βελτιώσει μάλλον την εικόνα, σύμφωνα με τον Τζον Φίερι, λομπίστα των Ρεπουμπλικάνων. “Ρεαλιστικά οι πιθανότητες να γίνει κάτι ήταν πολύ λίγες ούτως ή άλλως”, σημείωσε.

Η σπουδαιότερη πολιτική των Ρεπουμπλικάνων από τότε που ο Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία πριν από σχεδόν 15 μήνες ήταν η αναδιάρθρωση πέρυσι του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, την οποία ο Ράιαν θεωρεί το επιστέγασμα της νομοθετικής του σταδιοδρομίας, και η οποία αποτέλεσε ένα επίτευγμα στο οποίο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έπαιξε μεγάλο ρόλο παρά την τεταμένη μερικές φορές σχέση του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην ερώτηση κατά πόσον ο τελευταίος και η συμπεριφορά του επηρέασαν την απόφασή του να μην επιδιώξει την επανεκλογή του, ο Ράιαν απάντησε: “Καθόλου”, διαψεύδοντας τις φήμες ότι έβρισκε την δουλειά του απογοητευτική, εν μέρει εξαιτίας του προέδρου Τραμπ.

Την ίδια ώρα το “Politico” έγραψε λίγο αργότερα, επικαλούμενο τις δηλώσεις του ιδίου σε συνέντευξή του, ότι έχει καλή σχέση με τον Τραμπ, αλλά θα ήθελε ο πρόεδρος να γράφει λιγότερα μηνύματα στο Twitter. “Είναι καλύτερο να έχουμε κατ’ιδίαν συζητήσεις παρά δημόσιες διαμάχες”, είπε ο Ράιαν.

Οι κόντρες και οι… γλύκες με τον Τραμπ

Στο δεύτερο έτος της προεδρίας του Τραμπ έπειτα από μια σειρά από παραιτήσεις και καθαιρέσεις πολλών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και μελών του υπουργικού του συμβουλίου έρχεται εξάλλου τώρα να προστεθεί και η ανακοίνωση του Ράιαν ότι αποχωρεί.

Το 2016 ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει “πολύ αδύναμο και ανεπαρκή ηγέτη”, ενώ χθες έγραψε γι’αυτόν στο Twitter: “Ο πρόεδρος Πολ Ράιαν είναι ένας πραγματικά καλός άνθρωπος, και μολονότι δεν επιδιώκει επανεκλογή, θα αφήσει κληρονομιά επιτεύγματα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Είμαστε μαζί σου Πολ!”.

Ο Ράιαν έβαλε εξάλλου πάγο σε όλους αυτούς που υποψιαζόντουσαν ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 ή πέραν αυτού.

“Δεν θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος. Δεν είναι αυτό το σχέδιό μου”, δήλωσε στο CNN.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι εξέφραζαν ανοιχτά την επιθυμία ο Ράιαν –τον οποίο είχε επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ– να θέσει αιφνιδιαστικά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2016 ώστε να απαλλαγούν από τον Τραμπ, ενώ πολλοί έλεγαν, προτού διαψεύσει ξανά τις επιθυμίες τους, ότι δύσκολα θα αντισταθεί στο μέλλον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πολιτική “απάντηση” στον Ομπάμα

Η πιο γνωστή του πολιτική είναι η αμφιλεγόμενη εναλλακτική του στους προϋπολογισμούς του Ομπάμα το 2011 και το 2012 για το δημοσιονομικό πλαίσιο, στην οποία είχε δώσει την ονομασία “Μονοπάτι προς την Ευημερία”.

Το σχέδιό του αυτό πρότεινε την περικοπή 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε περίοδο μιας δεκαετίας με περικοπές της βοήθειας σε τρόφιμα, των δαπανών για την παιδεία και προγραμμάτων υγείας για τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους κλπ.

Ο Ράιαν υποστηρίζει επίσης την αυστηρά συντηρητική κοινωνική πλατφόρμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχοντας ψηφίσει κατά της υιοθεσίας από τους ομοφυλόφιλους, του γάμου των ομοφυλοφίλων και των ενεργειών για να γίνουν πιο φιλελεύθεροι οι νόμοι περί αμβλώσεων.

Επίσης αντιτίθεται στον έλεγχο των όπλων και ψήφισε υπέρ του σχεδίου του Τραμπ για να χτιστεί το τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις