Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ιταλία: H ορκωμοσία της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι

Ιταλία: H ορκωμοσία της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι
Φωτογραφία Reuters

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χθες (21.10.2022) η Τζόρτζια Μελόνι από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Η Τζόρτζια Μελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες.

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα.

Ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο με την σύντροφό του Φραντσέσκα και τα δύο παιδιά του.

 

Όλοι οι υπουργοί ορκίστηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους».

Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Ματέο Σαλβίνι, νέου υπουργού υποδομών. Στις… ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.

Τα σημαντικότερα υπουργεία

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταγιάνι της Forza Italia, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, και το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο.

Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι 26. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. 

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις