Κόσμος

Ιταλία “αδειάζει” Ερντογάν: Καμία διαπραγμάτευση για συνεκμετάλλευση πετρελαίου στη Μεσόγειο

Ωστόσο η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει πως το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ είναι παράνομο και κατά συνέπεια άκυρο.

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Πάντως από την ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών -όπως την μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- γίνεται σαφές πως η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την Μεσόγειο είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα των κοινών ερευνών Τουρκίας – Ιταλίας είχε αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία είχε πει ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian