Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης

Ιταλία - Λουίτζι Ντι Μάιο

Με ένα μήνυμα στο Facebook ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο προαναγγέλλει το τέλος της κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«’Ο,τι κι αν συμβεί, ήθελα να σας πω ότι ήταν τιμή μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντι Μάιο, που είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο Ντι Μάιο είπε πως οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων θα υποστηρίξουν τον Κόντε, καθηγητή Νομικής χωρίς πολιτική ένταξη. «Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», έγραψε ο Ντι Μάιο σε ανάρτηση στο Facebook.

«Η Λέγκα θα πρέπει να απαντήσει για τη λανθασμένη απόφασή της να τα χαλάσει όλα, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου… απλώς και μόνο για να κυνηγήσει τις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

Πολιτικές πηγές δήλωσαν χθες Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters πως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε «καλές», αρχικές επαφές με τα Πέντε Αστέρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού.

Ο Κόντε αναμένεται να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα προκειμένου να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του μετά τη δήλωση του εταίρου των Πέντε Αστέρων στον συνασπισμό, της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματτέο Σαλβίνι, ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής.

Δεν έχει οριστεί ακόμη η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα τελειώσει η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

Ωστόσο αναμένεται ευρέως ότι ο Κόντε θα παραιτηθεί αργότερα σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να δει αν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός στην Ιταλία. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τρεισήμισι χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, έχοντας την πεποίθηση ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις θα τον οδηγήσει στην εξουσία και θα στείλει στην αντιπολίτευση το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις