Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η Ιταλία απειλεί να μην… πάει στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Ιταλία Κόντε Μέρκελ

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες την Κυριακή (24.06.2018) και η Ιταλία απειλεί να μην συμμετάσχει. Η Ρώμη θεωρεί πως όλα είναι συμφωνημένα και γι’ αυτό, όπως είπε και ο Σαλβίνι, ίσως καλύτερα να μην… ξοδευτεί για τα εισιτήρια.

Με την Άνγκελα Μέρκελ «στριμωγμένη» στο εσωτερικό της να αναζητά λύση για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνησή της, η Ευρώπη αναζητά (ξανά) λύση στον γρίφο του μεταναστευτικού. Η λύση θα αναζητηθεί σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Μια Σύνοδος που δεν αποκλείεται να γίνει χωρίς την Ιταλία.

Μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία, η Ιταλία είναι η χώρα που σηκώνει μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό. Η είδηση πως αποφασίστηκε να γίνει άτυπη Σύνοδος Κορυφής μετά τους κλυδωνισμούς στη Γερμανία φαίνεται πως δεν άρεσε στην Ιταλία. Και αυτό γιατί μαζί με την ανακοίνωση για την έκτακτη Σύνοδο ήρθαν και οι πληροφορίες για το τι σχεδιάζεται.

Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας “Ιταλία”. Η χώρα απέκτησε πριν από μερικές εβδομάδες νέα κυβέρνηση, με βασικό εταίρο την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι. Και τα πρώτα δείγματα (βλέπε Aquarius) ήταν χαρακτηριστικά της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει στο μεταναστευτικό.

Ιταλία: Αν όλα έχουν αποφασιστεί…

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η πληροφορία από την Corriere della Sera ότι η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα κυβερνητικές πηγές.

Όπως διέρρευσε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην Σύνοδο της Κυριακής.

Η Ρώμη στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ατζέντας και στην λήψη των τελικών αποφάσεων. Και κυρίως πως αυτό δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος. «Αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, καλά θα κάνουμε να μην ξοδέψουμε ούτε τα χρήματα του εισιτηρίου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε – Φωτογραφία Reuters

Μήνυμα Κόντε σε Τουσκ

Υπάρχει ακόμη μια… διαρροή. Αυτή που θέλει τον Ιταλό πρωθυπουργό να διεμήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του μεταναστευτικού. Τουσκ και Κόντε συναντήθηκαν την Τετάρτη (20.06.2018)

Η Ιταλία ζητά να καταργηθεί ο κανόνας βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο που έχουν προωθηθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να σταλούν και πάλι στην πρώτη χώρα εισόδου τους. Το έγραψε ο ίδιος ο Κόντε στο λογαριασμό του στο twitter.

Θέλει… Βίζεγκραντ στο Νότο ο Σαλβίνι

Ο δε Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι στόχος της Ιταλίας είναι η προστασία των συνόρων των Μεσογειακών συνόρων της Ένωσης, όπως συνέβη και με την λεγόμενη βαλκανική διαδρομή. Η οποία «έκλεισε» και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε να μην βρεθούμε αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε την ιταλική χρηματοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», απείλησε ο Σαλβίνι. Αυτή ήταν η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην αλλάξει το περιεχόμενο του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο γραμματέας της Λέγκας, δήλωσε ότι «η Ισπανία θα έπρεπε να πάρει 3.265 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία, ενώ υποδέχθηκε, τελικά, μόνο 325 ανθρώπους. Άρα, μπορεί να δεχθεί και τα επόμενα τέσσερα σκάφη με μετανάστες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις