Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ιταλία: Από μετανάστες έχει κατακλυστεί το νησί Λαμπεντούζα

Ιταλία: Από μετανάστες έχει κατακλυστεί το νησί Λαμπεντούζα

Κατά κύματα φθάνουν τις τελευταίες ώρες στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, τα πλεούμενα που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Λαμπεντούζα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, δέχεται διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και τοπικοί αξιωματούχοι περιγράφουν μια «δραματική κατάσταση».

Ο ημερήσιος αριθμός των πλεούμενων με μετανάστες που φτάνουν στο νησί Λαμπεντούζα έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ – 63 – από τον Οκτώβριο. Σήμερα αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 80, είπε νωρίτερα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Εμανουέλε Ριτσίφαρι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot) του νησιού συνωστίζονται περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις 400. Άλλοι 300 έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία του νησιού.

Όλοι οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Σικελία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για μελλοντικές αφίξεις. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», τόνισε ο περιφερειάρχης Φιλίπο Ρομάνο.
«Είναι πιθανό να φθάσουμε τις 100 αφίξεις σήμερα, το νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», είπε ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο στο πρακτορείο ειδήσεων Andkronos.

Από την αρχή του έτους, περίπου 118.500 πλεούμενα με μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (64.529).

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη πέρυσι δεσμευόμενη πως θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Αφρικής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις