Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε – Όλα τα ονόματα

Ιταλία κυβέρνηση
Φωτογραφία Reuters

Μετά από πολιτική αβεβαιότητα πολλών μηνών (οι εκλογές έγιναν τον περασμένο Μάρτιο άλλωστε) η Ιταλία έχει επιτέλους κυβέρνηση. Την 65η από το 1946, υπό τον Τζουζέπε Κόντε, που επέστρεψε στο προεδρικό Μέγαρο μετά το ναυάγιο της περασμένης Κυριακής.

Με μια θεαματική αλλαγή δεδομένων, οι αρχηγοί της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων αποφάσισαν να βάλουν… νερό στο κρασί τους και να μη σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών. Μια κυβέρνηση που αν δεν έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, θα οδηγούσε την Ιταλία σε νέες πρόωρες εκλογές, μέσα στο καλοκαίρι.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε ένα αντισυστημικό κόμμα και ένα κόμμα της ακροδεξιάς. Προέκυψε μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και ανατροπών που αν και η Ιταλία είναι εξοικειωμένη στις πολιτικές κρίσεις (σ.σ. 64 κυβερνήσεις έχει γνωρίζει μέχρι σήμερα από το ’46 και μετά), όμοιά της δεν είναι ξαναδει.

Λουίτζι Ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Ματτέο Σαλβίνι (Λέγκα) δέχτηκαν να μην είναι ο Πάολο Σαβόνα, αντι-ευρωπαϊστής και πολέμιος του ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι όμως στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αυτή η παραχώρηση ήταν η εγγύηση που ζητούσε ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Υπουργείο θα πάρουν και οι δυο ηγέτες των κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση. Οι οποίοι θα είναι και αντιπρόεδροι του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι 53 ετών, καθηγητής του δικαίου, δικηγόρος και νέος στην πολιτική. Υπόσχεται να εφαρμόσει μια πολιτική που θα εναντιώνεται στη λιτότητα και να δώσει την έμφαση στην ασφάλεια την πολιτών.

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Η κυβέρνηση που σχημάτισαν Λέγκα και Πέντε Αστέρα υπό τον Κόντε θα είναι η 65η της Δημοκρατίας της Ιταλίας από το 1946. Στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Τζουζέπε Κόντε – Φωτογραφία Reuters

Η κυβέρνηση θα ορκιστεί το απόγευμα στις 4 ώρα Ιταλίας (5 ώρα Ελλάδας).

Η σύνθεσή της

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε
Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι
Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι
Υπουργός Εσωτερικών: Ματτέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία
Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάιιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο
Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι
Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα
Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα
Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι
Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε, αφού το βράδυ της Πέμπτης (31.05.2018) βρέθηκε ξανά στο προεδρικό Μέγαρο. Και αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα, δεν του έθεσε κανένα βέτο. Αντίθετα, προσυπέγραψε με εμφανή ανακούφιση την τροποποιημένη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι νέοι υπουργοί

Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι θα είναι αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης. Ο πρώτος θα είναι, επίσης, επιφορτισμένος με την Οικονομική Ανάπτυξη και την Εργασία. Ο δεύτερος επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πιο κρίσιμο υπουργείο, αυτό της Οικονομίας και των Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία. Είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Αρχικά προαλειφόμενος για αυτόν τον θώκο, ο Πάολο Σαβόνα, ο οικονομολόγος 81 ετών που χαρακτηρίζει την οικονομική και νομισματική ένωση «γερμανική φυλακή», αναλαμβάνει υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Θα τον πλαισιώσει ο ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες. Ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014), και αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η υπουργική ομάδα των 18 μελών, στην οποία συγκαταλέγονται μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας. Κι αυτό παρότι η Λέγκα πήρε μόλις 17% στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% και πλέον των Πέντε Αστέρων.

Τι υπόσχονται Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Το λεγόμενο «κυβερνητικό συμβόλαιο», το οποίο διαπραγματεύονταν τα δύο κόμματα επί δέκα ημέρες και αποκαλύφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, στρέφει την πλάτη στις πολιτικές λιτότητας και στα diktat (τις «διαταγές») των Βρυξελλών. Ευαγγελίζεται ότι με την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα καταστεί εφικτή η μείωση του κολοσσιαίου ιταλικού δημόσιου χρέους.

Υπόσχεται μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των δρακόντειων φόρων (σ.σ. κεντρική εξαγγελία της Λέγκας) και τη δημιουργία ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» 780 ευρώ μηνιαίως, μια υπόσχεση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Σύνθεση δύο διακριτών πολιτικών φιλοσοφιών, εμπεριέχει μέρος της ρητορικής του M5S για το περιβάλλον, τις τεχνολογίες, την ηθική στη δημόσια ζωή, αλλά και τη θεματική της ασφάλειας των πολιτών, την αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική ρητορεία της Λέγκας, ο κυριότερος σύμμαχος της οποίας στην Ευρώπη είναι το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Καταψηφίζουν

Η κυβέρνηση θα ζητήσει, και αναμένεται να λάβει, την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

 

Οι αγορές

Η αντίδραση των αγορών, που έμοιαζαν να έχουν καταληφθεί από πυρετό τις τελευταίες εβδομάδες, με χαρακτηριστικότερη την απογείωση του λεγόμενου σπρεντ, της διαφοράς των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου από εκείνες των γερμανικών, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που περιμένουν να δουν οι περισσότεροι σήμερα.

Οι επενδυτές θεωρούν το πρόγραμμα των δύο κομμάτων επικίνδυνο για τα ιταλικά δημοσιονομικά, αλλά πολλοί φοβούνταν ακόμη πιο πολύ μια νέα προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις