Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιταλία: “Φουντώνουν” οι φήμες για… φαγωμάρα στην κυβέρνηση – Τους… τραβά το “αυτί” ο Μοσκοβισί

Ιταλία: “Φουντώνουν” οι φήμες για… φαγωμάρα στην κυβέρνηση – Τους… τραβά το “αυτί” ο Μοσκοβισί

Πληθαίνουν οι φήμες για “φαγωμάρα” στην Ιταλική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα μεταξύ του αρχηγού των Πέντε Αστέρων και υπουργού Εσωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο Ντι Μάιο βέβαια με δηλώσεις του έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, λέγοντας πως «διαψεύδω κατηγορηματικά όσα διάβασα σε σημερινές εφημερίδες. Δεν υπάρχει καμία ένταση, κανένα τελεσίγραφο στις σχέσεις μου με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται υποδειγματικά, με στόχο έναν θαρραλέο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος να εξασφαλίσει τον σεβασμό της δημοσιονομικής ισορροπίας με στόχο να επιτευχθεί η μείωση των φόρων, η στήριξη των ανέργων και η μείωση της συντάξιμης ηλικίας».

Σύμφωνα με μέρος του ιταλικού Τύπου, ο Ντι Μάιο αναγκάστηκε να υπογραμμίσει ότι, για το κίνημα Πέντε Αστέρων, η υιοθέτηση του «εισοδήματος του πολίτη» αποτελεί βασικό στοιχείο για τη συνέχιση της κυβερνητικής δράσης. «Δεν υπάρχουν διχασμοί, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών. Η κυβέρνηση τον στηρίζει για την επίτευξη των στόχων», απάντησε ο Ντι Μάιο.

Μοσκοβισί: Πρέπει να μειώσετε τις σπατάλες

Την ίδια ώρα ο Πιερ Μοσκοβισί υποστηρίζει πως η Ιταλία πρέπει να μειώσει τις σπατάλες και να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

«Είναι στο συμφέρον της Ιταλίας να περιορίσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι. «Θα ήταν ψέμα να σκεφθεί ότι μπορεί να επενδύσει περισσότερο με ένα υψηλότερο έλλειμμα. Αν συμβεί αυτό, θα καταλήξεις με υψηλότερο χρέος και μικρότερη δυνατότητα επένδυσης», πρόσθεσε.

Η Ιταλία προετοιμάζει τον προϋπολογισμό της για το 2019, μία διαδικασία που έχει αυξήσει τις εντάσεις στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκα και το κίνημα των 5 Αστέρων. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί πολύ, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τη σταθερότητα των οικονομικών της Ιταλίας.

Ο Μοσκοβισί παρενέβη στη συζήτηση αυτή, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, αξιόπιστος όσον αφορά τους αριθμούς αλλά και αξιόπιστος σε όρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Πρέπει να υπάρξει σημαντική προσπάθεια στο διαρθρωτικό σκέλος». Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται στενά με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών σε ένα «εποικοδομητικό κλίμα», όπως είπε, και ότι ελπίζει πως θα αυτό θα συνεχιστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις