Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ιταλία: Και ξαφνικά Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων συζητούν για σχηματισμό κυβέρνησης!

Ιταλία: Και ξαφνικά Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων συζητούν για σχηματισμό κυβέρνησης!

Κι ενώ τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κοταρέλι, ξαφνικά αναζωπυρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα του Βορρά!

Όπως μεταδίδουν οι «Financial Times» η κρίση που προκληθηκε στην ιταλική αλλά και την παγκόσμια οικονομία από την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία έφερε κοντά και πάλι τις δυο πλευρές χωρίς όμως να είναι γνωστό αν θα μπορέσουν να βρουν κοινά σημεία. Κλειδί για την λύση είναι το όνομα του πρωθυπουργού και ορισμένων σημαντικών υπουργών.

Ο ίδιος ο Κοταρέλι σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA είπε ότι νέες πιθανότητες έχουν προκύψει για τον σχηματισμό «πολιτικής κυβέρνησης. Έτσι, ο ίδιος αποφάσισε να αναστείλει για την ώρα τις προσπάθειές του για συγκρότηση τεχνοκρατικού σχήματος. Ίσως αυτό και να συζήτησε στην εκτός προγράμματος άτυπη πρωινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα.

Στο άκουσμα μιας τέτοιας εξέλιξης οι αγορές αντέδρασαν θετικά με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσης, πέφτοντας κάτω από το 3%. Κέρδη άνω του  καταγράφει και το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Το βράδυ της τρίτης ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχει πλειοψηφία στην Βουλή και ότι «θέλουμε να λύσουμε την κρίση». Ο ίδιος απέσυρε το αίτημά του για αποπομπή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κοταρέλι αναμενόταν να παρουσιάσει την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του στον κ. Ματαρέλα χθες Τρίτη, όμως δεν το έπραξε, ενώ σήμερα το πρωί είχε νέα, «ανεπίσημη» συνάντηση με τον πρόεδρο δίχως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις