Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ιταλία – Οι πρώτες ώρες στα συντρίμμια: «Δεν το βάζουμε κάτω!»

Φωτογραφία: ANSA / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ANSA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αλλά και δύναμη ψυχής από τους κατοίκους των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας που χτυπήθηκαν αλύπητα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ. Οι κοινότητες του Αματρίτσε και του Ακουμόλι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλλά οι κάτοικοί τους, δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω!

Το ιστορικό Αματρίτσε, το χωριό που γέννησε μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές σάλτσες της Ιταλίας την buccatini alla Matriciana, βρίσκεται στο επίκεντρο. Όλο το ιστορικό του κέντρο έχει καταρρεύσει, δεν έχει μείνει όρθιο ούτε ένα δημόσιο κτίριο. Το ρολόι, στον Πύργο της πόλης, έχει μείνει κολλημένο στην ώρα της καταστροφής: 03:36 τα ξημερώματα.

Συγκινημένος, ο δήμαρχος του χωριού διεμήνυσε πως εκείνος και οι συμπολίτες του δεν θα καμφθούν. “Είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω”, είπε. Πολλοί από τους κατοίκους, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τη νύχτα, δήλωσαν ότι θέλουν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα ώστε να μην απομακρυνθούν από τα πέτρινα σπίτια τους, έστω κι αν αυτά έχουν γκρεμιστεί. Περιγράφουν σκηνές πλήρους καταστροφής. Οι εικόνες από το κατεστραμμένο χωριό είναι συγκλονιστικές: παντού συντρίμμια και ερείπια.

Στο Αματρίτσε που βρίσκεται στην περιοχή του Λάτιου, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι σύμφωνα με τον Νικόλα Τσινγκαρέτι.

Κατά το ήμισυ έχει καταστραφεί και η γειτονική κοινότητα του Ακουμόλι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σέρτζο Πιρότσι, τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. “Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια”, δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε