Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα φιλοευρωπαϊκή και νεανική κυβέρνηση

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα φιλοευρωπαϊκή και νεανική κυβέρνηση
photo Reuters

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία του Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Αυτή η κυβέρνηση στην Ιταλία θεωρείται ως φιλοευρωπαϊκή ενώ χαρακτηριστικό είναι η νεαρή ηλικία των υπουργών καθώς μέσος όρος ηλικίας των αξιωματούχων είναι τα 37 έτη.

Όσον αφορά την πολιτική και ιδεολογική προέλευση των υπουργών, δέκα από αυτούς ανήκουν στο Κόμμα Πέντε Αστέρων, 9 στο Δημοκρατικό Κόμμα, ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι, ενώ η υπουργός Εσωτερικών δεν ανήκει σε κάποια κόμμα στην Ιταλία.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση και μια από τις πρώτες της αποφάσεις  είναι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του PD Πάολο Τζεντιλόνι ως εκπροσώπου της Ιταλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο από το 2016 ως το 2018 και ο διορισμός του ερμηνεύεται ως κίνηση που θα διασφαλίσει αρμονικές σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. Πηγή του Δημοκρατικό Κόμματος δήλωσε ότι αναμένεται πως ο Τζεντιλόνι θα αναλάβει κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

photo Reuters

Ο νέο κυβερνητικός συνασπισμός αποκαλείται και «κιτρινοκόκκινος» λόγω των χρωμάτων που συνδέονται με τον Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών είναι τα 37 έτη, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν επτά γυναίκες.

Όσον αφορά τα σημαντικά πρόσωπα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση είναι η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε που είναι είναι υψηλόβαθμη δημόσιος υπάλληλος. Άλλοι σημαντικοί υπουργοί είναι ο ηγέτης των M5S Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.Την Δευτέρα από την κάτω βουλή και την Τρίτη από τη Γερουσία.

photo Reuters

Όσον αφορά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα, καθώς τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Λίγο πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση στη Γερουσία καθώς ο νέος συνασπισμός διαθέτει 167 αιρετούς σε σύνολο 315, μια μικρή πλειοψηφία μόνο εννέα εδρών.

Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ο Μαέρο Σαλβίνι και το κόμμα του περνάνε στην αντιπολίτευση, ενώ μαζί με ακόμη ένα ακροδεξιό κόμμα, τα Αδέρφια της Ιταλίας ετοιμάζουν διαδηλώσεις κατά της νέας κατάστασης.

Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή η νέα κυβέρνηση είναι η 66η σε 73 χρόνια κοινοβουλευτικής ιστορίας στην Ιταλία με τις προηγούμενες να έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο τους 13 μήνες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις