Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι

Το είπε και το έκανε ο Μάριο Ντράγκι. Υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και όλα δείχνουν ότι η Ιταλία οδεύει προς εκλογές, το πιθανότερο τον Οκτώβριο.  

Ο Μάριο Ντράγκι, αφού πέρασε από τη Βουλή και αποθεώθηκε από τους βουλευτές, αστειευόμενος με την… καρδιά του τραπεζίτη, πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπέβαλε, οριστικά, την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να παραμείνει ως υπηρεσιακός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία. Ωστόσο, η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η είδηση πως ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του μπορεί να μην ήταν… κεραυνός εν αιθρία αλλά κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη μέρα στην Ιταλία. 

Οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του spread, το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε, μετά τον Ματαρέλα και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι επέστρεψε στη Βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

«Η Ιταλία θα μπει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από αυτή που είδαμε προηγουμένως», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Τιμώ τον Μάριο Ντράγκι, που είναι μια εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που είναι εταίρος για τη Γαλλία, έχουμε συνεργαστεί καλά, είναι πυλώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε η ίδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις