Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιταλία: “Παράθυρο” για σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία - Τζουζέπε Κόντε

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των 5 Αστέρων βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία, όμως ακόμη δεν έχει “κλειδώσει”.

Μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) μοιάζει σήμερα να βρίσκεται πιο κοντά, αφού το PD απέσυρε το βέτο του σε μια νέα θητεία του Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργού.

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επαναφορά του στην πρωθυπουργία, στην οποία επιμένει το αντισυστημικό M5S, αλλά αντιδρά το κεντροαριστερό PD, εμφανιζόταν ως το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία ανάμεσα σε αυτά τα δύο παραδοσιακά ανταγωνιστικά κόμματα στην Ιταλία.

«Δεν υπάρχουν βέτο, θέλουμε να μιλήσουμε για πολιτικές», δήλωσε ο επικεφαλής του PD στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν για το βέτο στον Κόντε καθώς αποχωρούσε από συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, στην οποία πήρε μέρος και ο επικεφαλής του, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Μετά το σχόλιο αυτό, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έπεσε σε χαμηλό ημέρας (1,323%) και το spread με τα γερμανικά ομόλογα έπεσε κάτω από τις 200 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται πως μετά το τέλος της συγκυβέρνησης Λέγκας – 5 Αστέρων στην Ιταλία, όλοι πίστευαν πως η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ήταν και η επιδίωξη του Σαλβίνι. Ωστόσο με μια “ντρίμπλα” το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να αποδεχτεί -έναντι 5 όρων- μια πιθανή συνεργασίας με το Κίνημα των 5 Αστέρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι.

Ηγέτες του M5S συνεδριάζουν σε ξενοδοχείο της Ρώμης για να αποφασίσουν την απάντησή τους.

Το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία είναι διχασμένο ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν μια συμφωνία με το PD και άλλες που πιστεύουν πως μια τέτοια συμφωνία θα καταστρέψει την εικόνα του αντισυστημικού κόμματος που έχει το M5S και θα επιταχύνει την απώλεια ψήφων.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει θέσει “τελεσίγραφο” λίγων ημερών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Την Τρίτη, θα έχω νέες διαβουλεύσεις για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις» δήλωσε ο Ματαρέλα, που επισήμανε ότι η μόνη πιθανότητα είναι «μια κυβέρνηση που θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (του κοινοβουλίου στην Ιταλία) στη βάση ενός προγράμματος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις