Ιταλία: Πέφτουν οι τιμές ομολόγων μετά τις διαβουλεύσεις Ντράγκι για σχηματισμό κυβέρνησης

photo Reuters

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ιταλία υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα τριών και πλέον εβδομάδων και είναι σε τροχιά να σημειώσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από τον Οκτώβριο.

Και αυτό γιατί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και διατηρήθηκε το αισιόδοξο κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Οι συναλλαγές στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης ήταν γενικά υποτονικές εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 15.30 (ώρα Ελλάδας).

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο διαπραγματεύονταν κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ σήμερα, καθώς η πρόοδος στη διανομή των εμβολίων οδήγησε σε στοιχήματα για περαιτέρω ομαλοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε το κλίμα για πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με την Ιταλία να αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με υψηλές επιδόσεις μετά τις πολιτικές εξελίξεις που υπήρξαν στη διάρκειά της.

Ο Ντράγκι, ο οποίος έχει λάβει εντολή σχηματισμού νέας ιταλικής κυβέρνησης, άρχισε από χθες τις συζητήσεις καθώς το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, το Κίνημα των 5 Αστέρων, μαλάκωσε την αρχική εχθρική στάση απέναντί του.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σχεδόν 2 μονάδες βάσης στο 0,543%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου και μειωμένο σχεδόν 11 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα.

Η διαφορά στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφωνόταν στις 99,5 μονάδες βάσης, έχοντας υποχωρήσει χθες, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου, κάτω από τις 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα).

Εν τω μεταξύ, η μείωση των παραγγελιών στις γερμανικές βιομηχανίες τον Δεκέμβριο άσκησε κάποια καθοδική πίεση στις γερμανικές αποδόσεις. Οι παραγγελίες για γερμανικά προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου, διακόπτοντας ένα επτάμηνο σερί θετικών στοιχείων, καθώς οι περιορισμοί για τον έλεγχο του κορονοϊού μείωσαν τη ζήτηση από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο -0,46%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και ήταν σε τροχιά να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου υποχωρούσε μία μονάδα βάσης στο -0,004% μετά τη διαπραγμάτευσή του για λίγο σε θετικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ερντογάν: Σκέφτεται αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί πέφτουν τα ποσοστά του

Ερντογάν: Σκέφτεται αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί πέφτουν τα ποσοστά του

Καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνονται, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει τις πιθανότητες αλλαγής του ... Διαβάστε περισσότερα
BTS: Συγγνώμη ραδιοφωνικού σταθμού για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του διάσημου συγκροτήματος

BTS: Συγγνώμη ραδιοφωνικού σταθμού για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του διάσημου συγκροτήματος

Τα σχόλια παραγωγού του για τους BTS υποχρέωσαν ραδιοφωνικό σταθμό της Βαυαρίας να απολογηθεί δημόσια. Ο παρουσιαστής σύγκρινε το δημοφιλές συγκρότημα της Κ-pop με τον ... Διαβάστε περισσότερα
Κάντο όπως οι Έλληνες – Τα νησιά Έγκαντι θέλουν να «τρέξουν» τα εμβόλια με φόντο τον τουρισμό

Κάντο όπως οι Έλληνες – Τα νησιά Έγκαντι θέλουν να «τρέξουν» τα εμβόλια με φόντο τον τουρισμό

Τα τρία μικρά νησία των Έγκαντι (Φαβινιάνα, Λεβάντσο και Μαρέτιμο) που βρίσκονται δίπλα στη Σικελία, θέλουν να μιμηθούν τη χώρα μας και να μπορέσουν να ... Διαβάστε περισσότερα