Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Πρώτο κόμμα το Κίνημα των 5 Αστέρων, πρώτος και ο… Μπερλουσκόνι

Ιταλία εκλογές

Το Κίνημα των 5 Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία. Αλλά η κεντροδεξιά συμμαχία (Μπερλουσκόνι και ακροδεξιά Λέγκα) είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα των εκλογών που βυθίζει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Η Ιταλία οδηγήθηκε στις κάλπες εξαιτίας λανθασμένων επιλογών του Ματέο Ρέντσι. Ο οποίος πλήρωσε ακριβά τα όσα έκανε στα χρόνια που κυβέρνησε. Και μοιραία, οι Ιταλοί στράφηκαν από τη μια στο λαϊκισμό και από την άλλη στην ακροδεξιά. Και ο σχηματισμός κυβέρνησης; Από πολύ δύσκολος έως και αδύνατος. Αλλά όλα αυτά θα φανούν τις επόμενες ώρες.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 32,03% είναι το πρώτο κόμμα σε έδρες στην Κάτω Βουλή. Δεν είναι όμως εκείνο που κερδίζει την αυτοδυναμία. Γιατί του… κόβει τη φορά η συμμαχίας δεξιάς (Forza Italia του Μπερλουσκόνι) με την ακροδεξιά (Λέγκα του Βορρρά) και τους εθνικιστές του Fratelli d’Italia. Ο συνασπισμός είναι πρώτος με 37,05% σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δημοσιεύει η Corriere della Sera.

Η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι είναι τρίτη με 23,34% και το αριστερό κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι» τέταρτο με 3,46%.

Καμία πολιτική δύναμη ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Και τώρα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η συμμετοχή άγγιξε το 73%.

Τα… Αστέρα, ο Μπερλουσκόνι και οι ακροδεξιοί

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες. Το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας 28. Το Δημοκρατικό Κόμμα βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή. Το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες.

Λαϊκιστές (Πέντε Αστέρια) και ακροδεξιοί (Λέγκα του Βορρά) πέτυχαν ιστορικά ρεκόρ. Και μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία είναι εκείνοι που θα “ανακατέψουν” την τράπουλα ενόψει της επόμενης μέρας και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί

Η Μαρίν Λε Πεν ήταν η πρώτη που πανηγύρισε για το αποτέλεσμα του “αδελφού” κόμματος της Ιταλίας. Το ίδιο έκανε, φυσικά, και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι. «Το πρώτο μου σχόλιο: ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter. Ήταν το μόνο που είπε γενικά.

Οι εκλογές στην Ιταλία δεν έδειξαν μόνο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένας δύσκολος γρίφος. Απέδειξαν ότι ο ευρωσκεπτικισμός γιγαντώνεται, πως ο Μπερλουσκόνι όσες πλαστικές κι αν κάνει δεν αλλάζει και πως ο Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Τι μένει; Οι λαϊκιστές του Κινήματος των 5 Αστέρων και οι ακροδεξιοί της Λέγκας του Βορρά.

Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι

Οι πρώτοι συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησε με το Brexit και μετά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Για τους δεύτερους δεν χρειάζεται συζήτηση…

Το Κίνημα των 5 Αστέρων

Το κόμμα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009, αφού είχε ήδη κάνει την έκπληξη στις εκλογές του 2013, όταν συγκέντρωσε το 25% των ψήφων, θα έχει κεντρική θέση στην επόμενη ιταλική Βουλή εάν η επίδοσή του επιβεβαιωθεί.

«Αν υπάρχει ένα σίγουρο δεδομένο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν, αυτό είναι ότι το M5S θα είναι ο πυλώνας του επόμενου κοινοβουλίου», έκρινε το βράδυ της Κυριακής ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Αλφόνσο Μποναφέντε.

Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο

Το περίπλοκο σύστημα

Πάντως οι αριθμοί οι οποίοι έχουν μεταδοθεί μέχρι τώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια δόση επιφύλαξης, δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος ανάδειξης των μελών της κάτω Βουλής και της Γερουσίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα αναμιγνύει το αναλογικό και το πλειοψηφικό σύστημα, και οι ως τώρα υπολογισμοί δεν επιτρέπουν να δοθεί μια σαφής εικόνα για τη σύνθεση των δύο σωμάτων. Κατά τους πολιτικούς αναλυτές, το όριο για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών κυμαίνεται από το 40% ως το 45%, και τα πλήρη αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά παρά αργότερα σήμερα (05.03.2018) το πρωί.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, ή ακόμη μια συμμαχία του M5S με την άκρα δεξιά της Λέγκας, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.

Είναι στα χέρια του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα το νωρίτερο, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις