Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιταλία: “Ρίχνει” 20 δισ. για να σώσει τις τράπεζες

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος. Το «πράσινο φως» δόθηκε χθες (19.12.2016) βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Τζεντιλόνι.

Η πιο επείγουσα «επιχείρηση στήριξης» είναι αυτή της τράπεζας Μοnte dei Paschi di Siena, με περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως άφησε να διαρρεύσει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, η στήριξη αυτή του τραπεζικού τομέα θα επιβαρύνει, ενδεχομένως, τα δημόσια ταμεία κατά το επόμενο έτος.

Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, επισήμως θεωρεί το μέτρο «προληπτικής φύσης» και, κατά συνέπεια, προβλέπεται ότι πρόκειται να ισχύσει αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Σε ό,τι αφορά τη Monte dei Paschi di Siena, όμως, όλα δείχνουν ότι –εκτός αν υπάρξει μια απρόσμενη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής– η κρατική βοήθεια θα κριθεί απόλυτα αναγκαία, ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του αρχαιότερου, αυτού, τραπεζικού οργανισμού της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε