Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ιταλία σε πολιτική κρίση – Τα σενάρια για να μην υπάρξει ακυβερνησία

Ιταλία

Ο Ματέο Ρέντσι οδήγησε το κεντροαριστερό κόμμα σε μια από τις πιο μεγάλες ήττες του. Ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει. Και η Ιταλία βλέπει το μέλλον της, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ζοφερό.

Η Ιταλία “ξύπνησε” (αν κοιμήθηκε) με τα σενάρια της επόμενης μέρας των εκλογών να απασχολούν τους πάντες. Όπως και οι εξελίξεις που έφερε η κάλπη. Μια από αυτές, η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, σύμφωνα με διαρροές, παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Η παραίτηση του Ρέντσι μεταδόθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, όμως δεν επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες του.

Ο Ματέο Ρέντσι

Το κόμμα του Ρέντσι υπέστη βαρύτατη ήττα. Ήταν τρίτο κόμμα πίσω από τη συμμαχία της δεξιάς και πίσω από το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διέψευσε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και συγκέντρωσε σχεδόν κάτω από το ήμισυ των ψήφων που είχε εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Οι ακροδεξιοί θέλουν να κυβερνήσουν την Ιταλία

Η κάλπη στην Ιταλία έφερε τους λαϊκιστές του Κινήματος των 5 Αστέρων να είναι πρώτο κόμμα (σχεδόν 32%). Η συμμαχία της δεξιάς (Forza Italia), με την ακροδεξιά (Λέγκα του Βορρά) και τους εθνικιστές Fratelli d’ Italia, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 37%.

Από τα κόμματα που την απαρτίζουν, η Λέγκα είναι το πρώτο κόμμα. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι, να “φωνάζει” πως θα κυβερνήσει την Ιταλία. Και να στέλνει μήνυμα στις αγορές πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν!

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά

“Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε”, είπε ο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος”, είπε αλλά χαρακτήρισε “αδιανόητη” τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Η Λέγκα του Βορρά πήρε περίπου 18%. Και δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα. Αλλά φρόντισε να πει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία “σούπα μινεστρόνε”. Έκλεισε έτσι το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας. Ο ακροδεξιός ηγέτης απέρριψε και τη συνεργασία με τα 5 Αστέρια.

Ο 44χρονος Σαλβίνι έχει συμφωνήσει με τον Μπερλουσκόνι (που έτσι κι αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να γίνει πρωθυπουργός) πως όποιου το κόμμα πάρει περισσότερες ψήφους, θα είχε και το προβάδισμα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά

Και τώρα που η Λέγκα τα κατάφερε, ο Σαλβίνι είναι πιο κοντά στην πρωθυπουργία. Ένας 44χρονος ακροδεξιός, στο τιμόνι της Ιταλίας. Αρκεί να καταφέρει η δεξιά συμμαχία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα 5 Αστέρια

Στις μετεκλογικές εξελίξεις και στο αποτέλεσμα του κινήματός του στις βουλευτικές εκλογές αναφέρθηκε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Σήμερα αρχίζει μια νέα περίοδος της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας. Θα είναι η περίοδος των πολιτών», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μετα-ιδεολογικό αποτέλεσμα, που ξεπερνά το παραδοσιακό πλαίσιο δεξιάς και αριστεράς και αφορά τα μεγάλα άλυτα θέματα της Ιταλίας».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Ο Ντι Μάιο τόνισε επίσης ότι «έχει εμπιστοσύνη πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να ηγηθεί της φάσης αυτής με εγκυρότητα και αίσθημα ευθύνης».

«Νιώθουμε την ευθύνη να προσφέρουμε μια κυβέρνηση στην χώρα και αυτό το λέμε ιδίως στους επενδυτές», είπε τέλος ο Λουίτζι Ντι Μάιο, διότι, όπως είπε «οι δυο συμμαχίες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν έχουν τις αναγκαίες έδρες για να κυβερνήσουν».

Έτσι, ο ηγέτης του Κινήματος εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνομιλίες με άλλα κόμματα.

Τα σενάρια

To μόνο μετεκλογικό σενάριο που θεωρείται, πλέον, αδύνατον είναι εκείνο της μεγάλης συμμαχίας της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά. Η συντηρητική συμμαχία δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν δεν διαθέτει την σχετική πλειοψηφία.

Και τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, θέλουν να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης: έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα ζητήσουν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να αποδεχθούν τα κύρια προγραμματικά τους σημεία.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι, υποθετικά, θα μπορούσε να συσταθεί μια πλειοψηφία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι. Αλλά πρόκειται για δυνάμεις (κυρίως τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά) οι οποίες προεκλογικά είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, επίσης, πόσοι θα είναι οι γερουσιαστές και βουλευτές που θα εγγραφούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων, διότι από αυτή θα μπορούσαν να προέλθουν χρήσιμες ψήφοι, προς στήριξη μιας νέας κυβέρνησης.

Σίγουρα, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θθα επιχειρήσει πρώτα απ’ όλα να καταλάβει ποιος μπορεί να εγγυηθεί την πιο απρόσκοπτη διακυβέρνηση. Η ενδεχόμενη λύση δεν αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ύστερα από κάποιες εβδομάδες.

Οι «συμμαχίες»

Η απουσία προφανούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τόσο για τον δεξιό συνασπισμό, όσο και για το M5S αναγκάζει τις πολιτικές ηγεσίες σε υπολογισμούς και διαβουλεύσεις που αναμένεται να είναι μακροχρόνιοι και πολύπλοκοι.

Μία «αντισυστημική» συμμαχία ανάμεσα στο M5S και τη Λέγκα φαίνεται ότι είναι η μόνη ικανή να συγκεντρώσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά οι ηγέτες των δύο πολιτικών παρατάξεων έχουν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό και, εάν αλλάξουν γνώμη, μέρος της βάσης τους δύσκολα θα συμφωνήσει.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Οι επίσημες πολιτικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από το τέλος του μήνα, το νωρίτερο, μετά την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας για την Ιταλία, που μπορεί να οδηγήσει στην διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Βρυξέλλες

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία θορύβησε τις Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να διευκολύνει τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης στην Ιταλία.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι έως ότου σχηματιστεί η νέα ιταλική κυβέρνηση, η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις