Κόσμος

Ιταλία: «Τεράστιες εισροές μεταναστών στην Ευρώπη, αν δεν βοηθηθεί η Τυνησία», λέει ο Αντόνιο Ταγιάνι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, έκανε σήμερα (24.3.2023) δραματική προειδοποίηση τονίζοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να δει «δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες» μετανάστες να φθάνουν διά θαλάσσης στις ακτές της από τη Βόρεια Αφρική, εάν δεν δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια στην Τυνησία.

Οι συνομιλίες διάσωσης μεταξύ της Τυνησίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν περιέλθει σε τέλμα εδώ και μήνες, με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, να ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις από τον πρόεδρο Καΐς Σαγέντ προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα χρήματα. «Η Τυνησία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RAI, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνει αυτό η Ευρώπη θα βρεθεί απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα μεταναστών.

«Δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο»

Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι πρότεινε στους ομολόγους του της ΕΕ τη Δευτέρα να μοιραστούν τα χρήματα διάσωσης σε δόσεις, με την πρώτη καταβολή να αποδεσμεύεται άμεσα και τις επόμενες να συνδέονται με την πρόοδο επί των μεταρρυθμίσεων.

«Κινδυνεύουμε να έχουμε δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Μεσόγειο που θα μετακινηθούν…», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Έχοντας δεχθεί πάνω από 20.000 μετανάστες που φτάνουν με σκάφη έως τώρα το 2023, η Ιταλία είναι πιθανόν να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ για τις αφίξεις που κατέγραψε το 2016, όταν 181.436 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα.

Οι περισσότεροι έρχονται μέσω της Βόρειας Αφρικής από την υποσαχάρια Αφρική αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Ρώμη δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση ανησυχεί ότι πολλοί Τυνήσιοι θα μετακινηθούν επίσης εάν καταρρεύσει η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 12.000 από αυτούς που έφθασαν φέτος στην Ιταλία ξεκινούν το θαλάσσιο ταξίδι τους από την Τυνησία, συγκριτικά με 1.300 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Χθες, Τυνήσιος αξιωματούχος από τον τομέα της δικαιοσύνης δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 33 αγνοούνται καθώς τέσσερα σκάφη που προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ιταλία βυθίστηκαν στα ανοικτά της Τυνησίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ
Η Γιούλια Ναβάλναγια προειδοποιεί για συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων με την ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα χρηματοπιστωτικά και νομικά συστήματα των δυτικών χωρών και να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις», λέει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι
Γιούλια Ναβάλνα