Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

James “Jimmy” Gargasoulas: Ποιος είναι ο άνδρας που σκόρπισε θάνατο στη Μελβούρνη – Η εριστική συμπεριφορά και οι επιθέσεις πριν το μακελειό

James “Jimmy” Gargasoulas: Ποιος είναι ο άνδρας που σκόρπισε θάνατο στη Μελβούρνη – Η εριστική συμπεριφορά και οι επιθέσεις πριν το μακελειό

– Βίος και πολιτεία η ζωή του 26χρονου Ελληνοαυστραλού Δημήτρη Γκαργκασούλα
– Είναι ο δράστης της επίθεσης στη Μελβούρνη
– Έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 15
– Γρονθοκόπησε έναν ηλικιωμένο και του πέταξε στο πρόσωπό του μια φλεγόμενη Βίβλο ώρες πριν το μακελειό
– Μαχαίρωσε τον αδερφό του και παρενόχλησε δημοσιογράφο και κάμεραμαν αυστραλιανού καναλιού σε “ζωντανή” σύνδεση
– Δείτε φωτογραφίες και video από την αιματηρή επίθεση

Ο βίος και η πολιτεία του 26χρονου Ελληνοαυστραλού, που έχει ρίζες και από το νησί Τόνγκα, και το μεσημέρι, ώρα Αυστραλίας, της Παρασκευής (02.01.2017) επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε ανυποψίαστους πολίτες σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ένα 10χρονο παιδί. Τραυμάτισε περισσότερους από 20, ενώ τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους και ένα βρέφος τριών μηνών, μεταφέρθηκαν στην Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 2μμ τοπική ώρα σε περιοχή με εμπορικά κέντρα κοντά στην Μπερκ και Κουίν Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης. Έπεσε με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα πάνω σε πεζούς που περπατούσαν σε πεζόδρομο με καταστήματα.

Τα αυστραλιανά ΜΜΕ, επικαλούμενα την αστυνομία, τον περιγράφουν ως έναν άνδρα με ψυχικά προβλήματα, χρήστη ναρκωτικών και ιστορικό βιαιοτήτων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, είχε συλληφθεί για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ενδοοικογενειακή βία και κλοπή αυτοκινήτου. Είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Ο James “Jimmy” Gargasoulas, Δημήτρης Γκαργκασούλας επί το ελληνικότερο, έμεινε με τη μητέρα του σε ένα δημόσιο συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Windsor. Φέρεται να μαχαίρωσε τον αδερφό του Άντζελο τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην Bourke Street, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδάκι.

Video από κάμερα ασφαλείας καταστήματος δείχνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν να βρουν καταφύγιο μέσα σε μίνι-μάρκετ με το αυτοκίνητο να τους ακολουθεί.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης

Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, γείτονές του στο συγκρότημα της Raleigh Street όπου έμενε, αναφέρουν πως συχνά τον άκουγαν να μαλώνει με τη μητέρα και τον αδερφό του.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για να κάνει την επίθεση της Παρασκευής ανήκει σε έναν από τους γείτονές του, τον 76χρονο Gavin Wilson. Ο ηλικιωμένος άνδρας δήλωσε πως ο Jimmy ήταν καλό παιδί, αλλά το βράδυ της Τετάρτης έγινε βίαιος. Περιγράφει πως πήγε στο διαμέρισμά του με μια Βίβλο, κάθισε κάτω και άρχισε να την καίει, πριν την πετάξει στο πρόσωπό του. «Μετά σηκώθηκε και άρχισε να γρονθοκοπεί στο πρόσωπο» περιγράφει. Και μετά, του απαίτησε να του δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του! «Δώσε μου τα κλειδιά του ή θα σου βγάλω τα μάτια», φέρεται να είπε.

Ο Gavin Wilson, φωτογραφία www.theage.com.au

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η συμπεριφορά του έγινε ακόμη πιο βίαιη. Η Jess Bergin, που επίσης μένει κοντά στον 26χρονο, περιέγραψε πως τα ξημερώματα της Παρασκευής άκουσε φωνές στο δρόμο, απέναντι από το διαμέρισμά της. Κοίταξε έξω από το παράθυρο. «Κρατούσε ένα μαχαίρι και το κουνούσε απειλητικά κατά ενός άνδρα ή μιας κοπέλας, δεν ξέρω». Και όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο, εκείνος με το μαχαίρι άρχισε να το χαράζει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο 26χρονος φέρεται να μαχαίρωσε τον ίδιο του τον αδερφό. Όταν η αστυνομία εντόπισε το χρώματος μπορντό αυτοκίνητο που οδηγούσε, ξεκίνησε καταδίωξη. Φέρεται να είχε μαζί του όμηρο μια γυναίκα, η οποία στη διάρκεια της διαδρομής κατάφερε να δραπετεύσει. Η καταδίωξη σταμάτησε για λόγους ασφάλειας του κοινού.

Στη συνέχεια, σε έξαλλη κατάσταση, ο Γκαργκασούλας άρχισε να οδηγεί κάνοντας στροφές στη μέση του δρόμου, τρομοκρατώντας τους πεζούς που βρίσκονταν στη Bourne Street. Ήταν ώρα διαλείμματος για πολλούς εργαζόμενους και πολύς κόσμος ήταν στο δρόμο. Σε video που έχουν ανέβει στα social media φαίνεται ο δράστης, εν εξάλλω, να φωνάζει στους πεζούς και την αστυνομία, να απειλεί και να τρομοκρατεί.

Βίντεο αυτόπτη μάρτυρα δείχνει το βυσσινί αυτοκίνητο να κάνει κύκλους σε μία διασταύρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Φλίντερς στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της πόλης και ο οδηγός του να φωνάζει στον κόσμο και να κουνάει το χέρι του έξω από το παράθυρο. Δύο άνθρωποι πλησίασαν το αυτοκίνητο προφανώς προσπαθώντας να το σταματήσουν προτού αναπτύξει ταχύτητα με την αστυνομία να το καταδιώκει.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Πάτησε γκάζι και έπεσε πάνω στους πεζούς. Μια μητέρα είδε το αυτοκίνητο να πέφτει πάνω στο καρότσι όπου είχε το παιδί της. Το παιδάκι τινάχθηκε στον αέρα και πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το παιδί που έχει χάσει τη ζωή του. Οι εικόνες των διεθνών πρακτορείων με το διαλυμένο παιδικό καρότσι συγκλονίζουν. Σε κατάσταση σοκ η μητέρα του παιδιού έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

“Είδαμε περίπου έξι ανθρώπους να εξοστρακίζονται από το αυτοκίνητο από εδώ και από εκεί. Είδα έναν άνθρωπο να πετιέται στον αέρα σχεδόν μέχρι το ύψος της οροφής του αυτοκινήτου καθώς οι πεζοί ρίχνονταν πάνω σε ένα από τα καταστήματα”, δήλωσε στο Reuters η 46χρονη Σαρν Μπέιλις. Η γυναίκα περιέγραψε πως άκουγε τους πεζούς που χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητο να ουρλιάζουν και να βαριανασαίνουν.

Έτρεξε προς τις ράγες του τραμ και μαζί με άλλους περαστικούς έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνδρα που είχε τραυματιστεί βαριά από το αυτοκίνητο. “Νομίζω ότι ήταν μάταιο σε εκείνη τη φάση. Τα τραύματά του ήταν τόσο βαριά, ήταν μάλλον ο βαρύτερα τραυματισμένος που είδα”.

Η αυτόπτης μάρτυρας Μαρία Κιτστζαπάνον δήλωσε στην εφημερίδα της Μελβούρνης Age ότι η αστυνομία τελικά εμβόλισε το αυτοκίνητο. “Πιθανώς να υπήρχαν δέκα αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητο αυτού του άνδρα, με τα όπλα τους προτεταμένα και άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια τράβηξαν κάποιον έξω από το αυτοκίνητο από το κάθισμα του συνοδηγού και μετά κάθισαν πάνω του και οι δέκα”.

Πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα βρέφος υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Η αστυνομία πυροβόλησε τον Γκαργκασούλα στον ώμο και τον έβγαλε από το αυτοκίνητο για να τον συλλάβει. Φωτογραφίες του από τη στιγμή που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος κάνουν επίσης το γύρω του κόσμου.

Συγγενής του 26χρονου ελληνικής καταγωγής δράστη δεν έκρυψε ότι ο Jimmy ήταν πάντα ένας κακός άνθρωπος, ένας άνδρας με προβλήματα ουσιών που μπαινόβγαινε στη φυλακή. «Ο Jimmy ήταν πάντα ένας κακός άνθρωπος. Ήξερα πως είναι αυτός. Το είδα στην τηλεόραση, τη φωτογραφία του να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Είδα τη φωτογραφία και είπα “Ω Θεέ μου, είναι ο Jimmy. Το κατάλαβα μόλις είδα τη φωτογραφία, είχα αυτό το συναίσθημα”».

Καθώς στη Μελβούρνη βρίσκεται σε εξέλιξη το Αυστραλιανό Open, ένα από τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam του τένις, χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται στην πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Αυστραλίας, ενώ το σημείο όπου γίνεται το Australian Open είναι μόλις μερικά τετράγωνα από το σημείο όπου έγινε η επίθεση!

Παρενόχλησε ρεπόρτερ πριν το μακελειό!

Όλα αυτά ενώ έρχεται στο φως ακόμη ένα περιστατικό με τον 26χρονο δράστη της αιματηρής επίθεσης. Δημοσιογράφος και συνεργείο της εκπομπής Today του Channel 9 έγιναν, άθελά τους, μάρτυρες της περίεργης συμπεριφοράς του Γκαργκασούλα πριν οδηγήσει το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος και σκοτώσει τρεις αθώους ανθρώπους.

Ήταν 08:00 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αυστραλίας) στεκόταν σε δρόμο στην περιοχή Windsor όταν ένα αυτοκίνητο πλησίασε στο σημείο και ο οδηγός άρχισε να φωνάζει και να βρίζει. Η δημοσιογράφος βρισκόταν εκεί για να καλύψει επίθεση με μαχαίρι στην περιοχή, την οποία αποδεικνύεται, όπως εκτιμά η αστυνομία, ότι είχε κάνει ο Γκαργκασούλας!

«Βγάζαμε live όταν ο δράστης της επίθεσης (σ.σ. στη Bourne Street) σταμάτησε πίσω μου. Ο άνδρας άρχισε να φωνάζει και να βρίζει. Κουνούσε το κόκκινο καπέλο του από το παράθυρο. Εκείνη τη στιγμή ήμασταν στον “αέρα” και δεν μπορούσα να δω τι συνέβαινε. Ο κάμεραμαν μου είπε ότι έβαλε το δάχτυλό του στο στόμα του για να δείξει στον άνδρα να κάνει ησυχία γιατί ήμασταν στον “αέρα”. Τότε ο άνδρας έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και παραλίγο να πέσει πάνω σε πολλά αυτοκίνητα» είπε η δημοσιογράφος Neary Ty στο Nine News.

Η ρεπόρτερ είπε επίσης πως 10 λεπτά μετά ο άνδρας επέστρεψε στο σημείο, πάρκαρε και κάθισε στο αυτοκίνητο. «Μου φάνηκε περίεργο. Πέρασα δίπλα του και παρατήρησα πως φορούσε ένα χρυσό βραχιόλι, το οποίο έμοιαζε με ένα χρυσό περιδέραιο που είχε βρεθεί στο σημείο της επίθεσης (σ.σ. του μαχαιρώματος). Έμεινε εκεί για λίγο. Δεν φάνηκε εριστικός όσο καθόταν εκεί», είπε και πρόσθεσε πως όταν έμαθε για τα όσα έγιναν αργότερα, ο κάμεραμαν της της τηλεφώνησε και της είπε «νομίζω ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος».

Με πληροφορίες από theage.com.au και news.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε