Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Joyeux anniversaire Astérix!

50 κεράκια ετοιμάζεται να σβήσει ο…Αστερίξ.

Ο γνωστός ήρωας των Ρενέ Γκοσίνι και Αλμπέρτ Ουντερζό κλείνει μισό αιώνα «ζωής» στις 29 Οκτωβρίου και οι Γάλλοι ετοιμάζονται να το γιορτάσουν.


Παρέα με τον Οβελίξ, τον Ιντεφίξ και τον Κακοφωνίξ που θα του τραγουδήσει το «χρόνια πολλά», χιλιάδες κόσμου περιμένουν πως και πως την χρυσή έκδοση από σπάνιες ιστορίες του έξυπνου γάλλου ήρωα.

 

Μάλιστα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα μας και οι αριθμοί μιλούν από μόνη τους. Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει πληθυσμού, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε πωλήσεις των άλμπουμ του Γαλάτη.

Ο Αστερίξ «γεννήθηκε» στις 29 Οκτωβρίου 1959 με τη δημοσίευση της πρώτης μικρής ιστορίας στο γαλλικό περιοδικο «Pilote».

Το πρώτο άλπουμ με τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, το 1961, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ, ενώ ο Αστερίξ, ο Οβελίξ, οι συγχωριανοί τους και οι (δυστυχείς) Ρωμαίοι έκαναν συνολικά 11 εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη με ισάριθμες ταινίες.

Το κόμιξ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική , την Κυπριακή και την Ποντιακή, ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι «καλτ» της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο).

Έχει κάνει συνολικά 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμιξ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.

Στη Γαλλία υπάρχει και θεματικό πάρκο με το όνομα «Χωριό του Αστερίξ», που έχει τεράστια επισκεψιμότητα

Με αφορμή τα 50α γενέθλια του Γαλάτη ήρωα, η Mαμούθ Κόμιξ, που εκδίδει τις περιπέτειες του Γάλλου ήρωα στην Ελλάδα, και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παρουσιάσουν μια σειρά εκδηλώσεων

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε