Κόσμος

Κάγια Κάλλας για το ρωσικό πετρέλαιο: Πίεση στη Μόσχα, όχι παραχωρήσεις

Η ΕΕ ενέκρινε σχεδόν 1.600 νέες κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η πίεση στη Μόσχα, και όχι οι παραχωρήσεις, είναι ο ταχύτερος δρόμος για να τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε η Κάγια Κάλλας τη Δευτέρα (12.10.2026) με αφορμή τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό ντίζελ.

Κόντρα στην ενεργειακή συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για το ρωσικό ντίζελ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ότι οι υπουργοί ενέκριναν σχεδόν 1.600 νέες κυρώσεις σε βάρος του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Μόσχας.

Με τη μεγαλύτερη διεύρυνση του καταλόγου κυρώσεων από την έναρξη του πολέμου και με έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ απάντησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία Ουάσινγκτον – Μόσχας.

«Η πίεση στη Μόσχα, και όχι οι παραχωρήσεις, είναι ο ταχύτερος δρόμος για να τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε η Κάλλας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, μετά από επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκδίδει προσωρινή γενική άδεια για τη διάθεση ρωσικού ντίζελ στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Axios, η απόφαση ελήφθη αφού το Κίεβο αρνήθηκε να σταματήσει μονομερώς τα πλήγματα στα ρωσικά διυλιστήρια, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει πρόθυμος να το πράξει μόνο εφόσον η Ρωσία σταματήσει τις επιθέσεις στους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη χαλάρωση των κυρώσεων «προφανή αδυναμία».

Για την ενεργειακή εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Κάγια Κάλλας ανέφερε ότι υπήρξε στήριξη μεταξύ των υπουργών για ανακωχή στα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών Ουκρανίας και Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα την τηρήσει η Μόσχα.

«Όμως, μία εκεχειρία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν την τηρεί μόνο η μία πλευρά», προειδοποίησε. Όπως τόνισε, υπάρχει σαφής αντίληψη ότι δεν είναι η ώρα να χαλαρώσει η πίεση, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα τα ρωσικά πλήγματα σκότωσαν περισσότερους από 150 Ουκρανούς αμάχους και έπληξαν γέφυρες του Κιέβου, πλοία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Μητέρα 6 παιδιών έχασε χέρι, μέρος των χειλιών της και έμεινε παράλυτη μετά από υστερεκτομή – Ζητά 68,5 εκατομμύρια δολάρια για ιατρικό λάθος
Η 46χρονη Τρίσα Στίβενς κατηγορεί τρεις γιατρούς και δύο νοσοκομεία ότι άργησαν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή λοίμωξη μετά από το χειρουργείο
doctor and nurse medical team are performing surgical operation at emergency room in hospital. assistant hands out scissor and instruments to surgeons during operation.
Μαίνονται οι διαδηλώσεις στο Βέλγιο: Πάνω από δέκα συλλήψεις ανηλίκων και νέες συμπλοκές με αστυνομικούς στις Βρυξέλλες
Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν νέες προσκλήσεις για διαδηλώσεις στα social media, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να διεξάγουν αυστηρότερους ελέγχους στο κέντρο των Βρυξελλών
Βρυξέλλες
Ιρλανδία: Καταδίκη πρώην προπονητή για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα κορίτσια – Ποινή φυλάκισης 15,5 έτη
Ο δικαστής περιέγραψε τον Τζορτζ Γκίμπνεϊ ως «χειριστικό άνθρωπο» που είχε εκμεταλλευτεί την εξουσία που διέθετε ως προπονητής για να διαπράξει «συστηματικές» επιθέσεις
Garda vehicles arrive at the Special Criminal Court, where alleged Irish crime gang boss Daniel Kinahan is due to appear on charges of directing a criminal organisation, in Dublin, Ireland, October 12, 2026. REUTERS/Natalia Campos