Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Καλιφόρνια: Ζωές χαμένες και θαμμένες στη λάσπη – Συγκλονιστικές εικόνες

Καλιφόρνια κατολίσθηση λάσπη

Κάθε μέρα και πιο βαρύς ο απολογισμός από την φονική κατολίσθηση λάσπης στην Καλιφόρνια. 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Ο οποίος, δεν είναι ο τελικός.

Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης βρήκαν άλλους δυο νεκρούς. Έτσι, ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από την κατολίσθηση λάσπης στη νότια Καλιφόρνια “ανέβηκε” στους 17. Όλα αυτά ενώ τουλάχιστον 13 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Η κατολίσθηση λάσπης, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των προηγούμενων ημερών και (κυρίως) των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, έχουν καταστρέψει τα πάντα. Σπίτια τουλάχιστον 100 οικογενειών έχουν μερικώς ή ολοσχερώς καταστραφεί.

Οι εικόνες από την περιοχή μόνο σφίξιμο στην καρδιά προκαλούν. Σπίτια “θαμμένα” στη λάσπη σχεδόν έως τη σκεπή τους. Κι όλα δεν θάφτηκαν στη λάσπη, μέσα έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να κατοικηθούν!

Καλιφόρνια κατολίσθηση λάσπη

“Χτενίζουν” τη νότια Καλιφόρνια

Ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων δεν σταματούν να «χτενίζουν» τους λόφους περιμετρικά στη Σάντα Μπάρμπαρα προκειμένου να βρουν ανθρώπους που αγνοούνται.

Τίποτα πια δεν θυμίζει την περιοχή που λάτρεψαν πολλοί (ανάμεσά τους η Όπρα Γουίνφρεϊ και η Έλεν ΝτεΤζένερις) και την επέλεξαν για να “χαθούν” στους δασώδεις λόφους της.

Οι πολυτελείς κατοικίες μετά βίας διακρίνονται από τους τεράστιους όγκους λάσπης που τις περιβάλλουν ή τις έχουν ήδη καλύψει.

https://youtu.be/TT79FdEaIvg

Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους σε μια μεγάλη περιοχή στο Μοντεσίτο να μην βγουν από τα σπίτια τους προκειμένου να μην εμποδίσουν το έργο των διασωστών.

Περίπου 300 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ένα φαράγγι. Οι ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων από την αμερικανική Ακτοφυλακή απομάκρυναν τους εγκλωβισμένους.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί από τη λάσπη με τη βοήθεια ελικοπτέρων. Ανάμεσα στους διασωθέντες ένα 14χρονο κορίτσι αλλά και η κάτοικος της περιοχής Λορίν Κάντιν.

«Για μια στιγμή νόμιζα ότι είχα ήδη πεθάνει» είπε η διασωθείσα, καλυμμένη από λάσπη, στο NBC News. Η διάσωσή της διήρκησε τουλάχιστον 6 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις