Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καλό κουράγιο… Φινλανδοί! Ο Όλι Ρεν φαβορί για κεντρικός τραπεζίτης

Όλι Ρεν

Ήταν 1η Μαρτίου του 2010 όταν ο Όλι Ρεν, τότε Επίτροπος Οικονομικών, “ευχόταν” στους Έλληνες “καλό κουράγιο”. Οκτώ χρόνια και κάτι αργότερα, μάλλον πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ευχηθούν «καλό κουράγιο» στους… Φινλανδούς.

Ο Όλι Ρεν είναι το φαβορί για να αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη στην πατρίδα του, τη Φινλανδία. Αν επιβεβαιωθούν τα… προγνωστικά και γίνει δεκτή η πρόταση του συμβουλίου της φινλανδικής Βουλής, ο πρώην κοινοτικός επίτροπος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.

Ο Ρεν, είναι σήμερα υποδιοικητής της τράπεζας. Θεωρείται από πολλούς φαβορί για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, η οποία συνοδεύεται από τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γιατί πρότειναν τον Όλι Ρεν

«Έχει μια πολύ καλή συνολικά εικόνα για την οικονομική και νομισματική πολιτική, την ΕΚΤ και τη χάραξη πολιτικής διεθνώς», δήλωσε ο Πέντι Οϊνόνεν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλευτικού εποπτικού συμβουλίου της Φινλανδίας που διεξήγαγε τη διαδικασία επιλογής.

Ο διορισμός για επταετή θητεία θα γίνει από τον πρόεδρο της χώρας, κάτι που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Ο Ρεν θα διαδεχθεί τον Έρκι Λιίκανεν που θα ολοκληρώσει τη δεύτερη και τελευταία θητεία του τον Ιούλιο.

Ο 56χρονος Ρεν, με διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πέρασε μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ήταν Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις