Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Καλπάζει ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική: Εκατοντάδες νεκροί σε Μεξικό, Αργεντινή και Χιλή

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Mεγάλο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία στην Λατινική Αμερική. Μεξικό, Αργεντινή και Χιλή συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού έκανε γνωστό την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.308 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ακόμη 127 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 212.446 νεκρούς επί συνόλου 2.306.910 μολύνσεων. Αλλά ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Click4more: «Βράζει» ο κορονοϊός και στην Κούβα: Πάνω από 1.000 κρούσματα για 5η ημέρα

Στην Αργεντινή το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 20.461 νέα κρούσματα και 248 έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 59.476 νεκρούς επί συνόλου 2.714.475 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν χθες 4.304 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας σε εθνικό επίπεδο ανερχόταν στο 65,8%. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ για τους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, αλλά αναγνωρίζει ότι το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας «είναι εξαντλημένο».

Πάνω από 6.600 κρούσματα στη Χιλή

Την ίδια ώρα, ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στην Χιλή έχει φθάσει τους 25.277 νεκρούς επί συνόλου 1.131.340 μολύνσεων. Το τελευταίο 24ωρο – σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας – επιβεβαιώθηκαν 6.643 νέα κρούσματα, ενώ παράλληλα άλλοι 100 ασθενείς κατέληξαν. 

Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στην επικράτεια μειώθηκαν κατά 5%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις. Ωστόσο, προειδοποίησε, σε διεθνές επίπεδο καταγράφηκε «η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων αφότου άρχισε η πανδημία» και είναι αναγκαίο η χώρα να μην μειώσει την επαγρύπνησή της, ούτε οι πολίτες να θεωρήσουν ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί.

Η Χιλή βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς την ανοσοποίηση των πολιτών της, με πάνω από το 50% του πληθυσμού-στόχου –7,7 εκατ. ανθρώπους– να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του και πάνω από 5,4 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει και τη δεύτερη. Το Σαντιάγο θέλει να ανοσοποιηθούν 15 εκατ. πολίτες, το 80% του πληθυσμού, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις