Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

Κάμαλα Χάρις: Μια λέξη της προκαλεί αβεβαιότητα για την επανεκλογή Μπάιντεν

Κάμαλα Χάρις: Μια λέξη της προκαλεί αβεβαιότητα για την επανεκλογή Μπάιντεν

Ένα «αν» στην δήλωση της Κάμαλα Χάρις σχετικά με τις προθέσεις του Τζο Μπάιντεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, ήταν αρκετό για να προκληθεί αίσθημα αβεβαιότητας σε πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών

Η Κάμαλα Χάρις μίλησε σε δημοσιογράφο των LA Times χθες, καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Καλιφόρνια με το Air Force Two. «Ο πρόεδρος σκοπεύει να είναι υποψήφιος και, αν το κάνει, θα είμαι η συνυποψήφιά του. Θα είμαστε μαζί υποψήφιοι», δήλωσε. 

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στη Ντάνα Μπας του CNN, η Κάμαλα Χάρις ρωτήθηκε σχετικά με τις εικασίες ότι ο Μπάιντεν δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και για ενδεχόμενη δική της υποψηφιότητα είπε πως: «Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και εγώ θα είμαι η συνυποψήφιά του. Τελεία».

Σύμβουλοι είχαν πει στον δημοσιογράφο των LA Times ότι η Χάρις ήθελε να πάει στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για να κάνει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα στο CNN.

Η σκόπιμη αυτή διευκρίνιση χθες είναι βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του Μπάιντεν, για τον οποίο γίνονται εικασίες από τότε που εξελέγη στην προεδρία το 2020. Ο 79χρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία.

Εξέχων Δημοκρατικός προσκείμενος στον Λευκό Οίκο ωστόσο, δήλωσε ότι τα χθεσινά σχόλια της Κάμαλα Χάρις δεν δείχνουν ότι άλλαξε το σκεπτικό του Μπάιντεν σχετικά με την επιδίωξη μιας επανεκλογής του. Ο Μπάιντεν κι άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αναμένει πως θα είναι υποψήφιος το 2024.

Η συνακόλουθη αυτή δήλωση της Χάρις είχε στόχο να αποφευχθεί η χρήση «λέξεων εκκίνησης» που θα δημιουργούσαν απαιτήσεις για την εκκίνηση μιας επίσημης προεκλογικής εκστρατείας με την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή και την έναρξη της συγκέντρωσης κεφαλαίων, σημείωσε ο Δημοκρατικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μεταφέρει εσωτερικούς διαλόγους.

Πολλοί είναι βέβαια οι Δημοκρατικοί που επιδίδονται σε εικασίες σχετικά με το μέλλον του Μπάιντεν και με το αν η Χάρις, η οποία έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, εξακολουθεί να είναι το φαβορί για να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για την προεδρία, αν ο Μπάιντεν αρνηθεί. Εικασίες που εντείνονται μετά την διφορούμενη χθεσινή δήλωση της Χάρις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις