Κόσμος

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για ρεκόρ ζέστης την επόμενη πενταετία

Τουλάχιστον μια χρονιά μέχρι το 2029 αναμένεται να είναι να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η έκθεση για το κλίμα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (2025-2029) προβλέπει ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μας αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τους κλιματικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος όρος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη για κάθε έτος μεταξύ 2025 και 2029 προβλέπεται να είναι μεταξύ 1,2°C και 1,9°C υψηλότερος από τον μέσο όρο των ετών 1850-1900.

Υπάρχει 80% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2025 και 2029 να είναι θερμότερο από το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί (επί του παρόντος το 2024). Και υπάρχει 86% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος να είναι πάνω από 1,5°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο. Η έκθεση δεν δίνει παγκόσμιες προβλέψεις για μεμονωμένα έτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει πρόβλεψη 70% πιθανότητας ότι η μέση πενταετής αύξηση της θερμοκρασίας για την περίοδο 2025-2029 θα είναι μεγαλύτερη από 1,5°C. Αυτό είναι υψηλότερο από το 47% στην περσινή έκθεση (για την περίοδο 2024-2028) και υψηλότερο από το 32% στην έκθεση του 2023 για την περίοδο 2023-2027.

Κάθε επιπλέον κλάσμα του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας οδηγεί σε πιο επιβλαβείς καύσωνες, ακραίες βροχοπτώσεις, έντονες ξηρασίες, λιώσιμο των πάγων, των θαλάσσιων πάγων και των παγετώνων, θέρμανση των ωκεανών και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Marfin: Τεχνητή νοημοσύνη και σύγχρονες τεχνολογίες ανέλυσαν βίντεο και φωτογραφίες, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συλλήψεις
Η έρευνα βασίστηκε στη σύγκριση μορφολογικών χαρακτηριστικών, όπως ο σωματότυπος, το ύψος, ο ρουχισμός, τα σακίδια, η στάση και ο τρόπος βάδισης, καθώς και σε μαρτυρίες και στοιχεία από άλλες δικογραφίες
Η μεταφορά των συλληφθέντων στα δικαστήρια
Φρίκη στην Γαλλία: 53χρονος σκότωσε τη σύζυγό του και διαμέλισε το άψυχο σώμα της – Καταδικάστηκε σε 27 χρόνια κάθειρξη
Ο άνδρας άφησε άψυχο σώμα της στον καναπέ και την επόμενη ημέρα, την τεμάχισε με τροχό και διασκόρπισε τα λείψανα, μέσα σε πλαστικές σακούλες στο πάρκο
Γαλλική αστυνομία