Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Καναδάς – G7: “Όμηροι” αλλά… στα μέλια οι ισχυρότεροι του κόσμου! [vids, pics]

Καναδάς G7
Φωτογραφίες από: Reuters

Ο Καναδάς φιλοξενεί την Σύνοδο G7 και όλοι… αναρωτιούνται το γιατί! Ο Πούτιν λείπει, οι “7” δεν προτίθενται να τον καλωσορίσουν σύντομα πίσω, ο Τραμπ πήγε με σκοπό να κάνει… χαμό και να φύγει νωρίς και την ίδια ώρα το 70% του -ήδη- υπέρογκου προϋπολογισμού πηγαίνει στα μέτρα ασφαλείας. Κοινώς… μια ωραία ατμόσφαιρα!

Πιο εύκολα θα συναπαντιόταν κανείς με μια αρκούδα, παρά με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με την Άγγελα Μέρκελ! Είναι η σύνοδος της G7, στην οποία “οικοδεσπότης” είναι ο Καναδάς. Συμμετέχουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Και διεξάγεται μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων. Αλλά και των… φιλοπερίεργων και, κυρίως, των διαδηλωτών.

Κανδάς: Σουρεάλ καταστάσεις!

Μια απόσταση 140 χιλιομέτρων χωρίζει την πόλη του Κεμπέκ, όπου βρίσκεται το κέντρο Τύπου, από το γραφικό Λα Μαλμπέ, όπου συναντιούνται οι ηγέτες, σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το Manoir Richelieu, πάνω στον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο.

Ο Τραμπ με το “εκθαμβωτικό” χαμόγελο
Ο Πλανητάρχης μοιάζει να… φοβάται την ράμπα

Ένας – ένας, μία – μία, έκαναν την εμφάνισή τους και ήταν όλοι χαμογελαστοί! Η καρδούλα τους το ξέρει βεβαίως, αφού οι σχέσεις θεωρούνται κάκιστες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο και οι συζητήσεις των ηγετών αναμένονται τεταμένες.

Κι αυτό κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των άλλων έξι προέδρων και πρωθυπουργών (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας).

Αλλά είπαμε: Τα χαμόγελα… χαμόγελα.

Σε κατάρα εξελίσσεται το μαλλί της Μέι! Σχεδόν πάντα… χαρίζει εκπληκτικές φωτογραφίες ανεμελιάς

Ο Καναδάς και ο Τριντό ελπίζουν πως θα ελαφρύνουν κάπως την ατμόσφαιρα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνουν απόψε και στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και καλλιτέχνες του Cirque du Soleil.

Εκτός από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, το καζίνο και τα γήπεδα γκολφ είναι συνήθως οι μεγάλες ατραξιόν του Λα Μαλμπέ που πλέον έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων.

Μόνο ο Τραμπ ξέρει τι κάνει εδώ

Τα αυτοκινητάκια που χρησιμοποιούν οι γκόλφερ για να μετακινούνται έχουν επιταχθεί από πάνοπλους αστυνομικούς ενώ οι κουλοχέρηδες μπήκαν στις αποθήκες για να δημιουργηθεί χώρος για τους περίπου 150 δημοσιογράφους που πηγαινοέρχονται από το Κεμπέκ στο Λα Μαλμπέ διασχίζοντας δασωμένους λόφους όπου, καμιά φορά, εμφανίζονται αρκούδες.

Νέοι, ωραίο, ηγέτες παγκοσμίων δυνάμεων
Και στα… ενδότερα

Μια χούφτα δημοσιογράφοι επιτρέπεται κάθε φορά να πλησιάζουν στο ξενοδοχείο και να παρίστανται, για λίγα λεπτά, στις πρώτες συναντήσεις των ηγετών μεταξύ τους.

Καναδάς – G7: Ένα κάρο λεφτά για το… τίποτα!

Πάντως, οι αρχές του Καναδά θα δαπανήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για τη G7, σχεδόν το 70% των 600 εκατομμυρίων (!) δολαρίων που διαθέτουν, στα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ακόμη και στο Κεμπέκ, οι δρόμοι της παλαιότερης καναδικής πόλης είναι σχεδόν άδειοι: η κυβέρνηση έδωσε άδεια σε περίπου 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έχουν αδειάσει ένα μέρος της φυλακής του Κεμπέκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει καμία σύλληψη.

Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της G7 μέχρι στιγμής δεν προκάλεσαν τις ταραχές που φοβούνταν οι σχολιαστές των τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη – στο περιθώριο, λίγες δεκάδες μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που τα έβαλαν με τους φωτορεπόρτερ.

Το πρωί της Παρασκευής, περίπου 100 διαδηλωτές που ήθελαν να αποκλείσουν τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Λα Μαλμπέ βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς, οπλισμένους σαν αστακούς.

Καναδάς G7
Ξύλο…
Καναδάς G7
συμπλοκές…
Καναδάς G7
και φωτιές χαλάνε το “παραμμύθι” των ισχυρών επτά…

Από πάνω τους πετούσαν δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο. Οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν φωνάζοντας συνθήματα όπως “Η αστυνομία στην υπηρεσία των πλουσίων και των φασιστών” ή “Δούλευε, κατανάλωνε και βγάλε τον σκασμό”.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις