Κόσμος

Καναδάς: Η υπηρεσία πληροφοριών διενεργεί έρευνα για απειλές θανάτου από το Ιράν

Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών έκανε γνωστό χθες Παρασκευή πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για απειλές θανάτου εκπορευόμενες από το Ιράν εναντίον ανθρώπων που ζουν στον Καναδά, μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοιες κατηγορίες της Βρετανίας.

Η υπηρεσία «ερευνά ενεργά διάφορες απειλές θανάτου προερχόμενες από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Μπάλσαμ, εκπρόσωπος της SCRS (σ.σ. Service canadien du renseignement de sécurité, «καναδική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας»).

«Σε τελευταία ανάλυση, αυτές οι εχθρικές ενέργειες και ξένες παρεμβάσεις υπονομεύουν την ασφάλεια του Καναδά και των Καναδών, τις δημοκρατικές αξίες μας και την εθνική κυριαρχία μας», εξήγησε.

Η έρευνα, για την οποία ο κ. Μπάλσαμ δεν έδωσε λεπτομέρειες, διενεργείται με τη βοήθεια διεθνών εταίρων.

Η SCRS είναι ενήμερη πως το Ιράν παρακολουθεί και εκφοβίζει κατοίκους του Καναδά, ιδίως ανθρώπους που ανήκουν στην ιρανική διασπορά, προκειμένου να «φιμώσει όσους επικρίνουν ανοικτά» το κληρικαλιστικό καθεστώς, πρόσθεσε.

Πριν από μια εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ιράν πως απείλησε να δολοφονήσει δυο δημοσιογράφους που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάλεσα τον ιρανό επιτετραμμένο (…) αφού δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχθηκαν απειλές θανάτου προερχόμενες από το Ιράν», ανέφερε την 11η Νοεμβρίου ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Το Iran International, τηλεοπτικό δίκτυο που εκπέμπει στα περσικά κι έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανέφερε μερικές ημέρες νωρίτερα πως δύο δημοσιογράφοι του έλαβαν δέχθηκαν θανάτου από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το σημερινό φιάσκο - Αλληλοκατηγορούνται οι δυο πλευρές
Ο Ντόναλντ Τραμπ, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να κάνει μια στάση στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι