Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Καναδάς: Οι πιο σκληροπυρηνικοί παραμένουν στους δρόμους – Εξετάζεται η συνδρομή του στρατού

Καναδάς: Οι πιο σκληροπυρηνικοί παραμένουν στους δρόμους – Εξετάζεται η συνδρομή του στρατού

Οι «πιο αποφασισμένοι» παραμένουν ακόμα στους δρόμους του Καναδά αναφέρει η αστυνομία της Οτάβα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η συνδρομή του στρατού προκειμένου να τερματιστούν οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Από το Σάββατο η πρωτεύουσα του Καναδά αποτελεί θέατρο ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών που ήταν αντίθετοι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά της covid-19 προκειμένου να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ, ενώ η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνέρρευσαν στην Οτάβα και πολλοί αντίπαλοι των υγειονομικών μέτρων εν γένει, προκειμένου να στηρίξουν τους οδηγούς φορτηγών.

Το Σάββατο, όταν πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη κινητοποίηση, χιλιάδες φορτηγά είχαν κλείσει τους δρόμους της πόλης και έως και 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που παραμένουν στους δρόμους, αρνούνται να απομακρυνθούν από τις οδικές αρτηρίες παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αρχών και των κατοίκων της Οτάβα.

“Παρά τις προσπάθειές μας, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία διάθεση να συνομιλήσουν, ακόμη λιγότερο να διαπραγματευθούν”, δήλωσε χθες ο Πίτερ Σλόλι επικεφαλής της αστυνομίας της Οτάβα, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται “όλες οι επιλογές” προκειμένου να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.

Ο Σλόλι επισήμανε ότι εξετάζεται ακόμη και η συνδρομή του στρατού, μια επιλογή όμως “που ενέχει μεγάλους κινδύνους”.

Η αστυνομία, που έχει κάνει τρεις συλλήψεις και διεξάγει πολλές έρευνες, αναμένει ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ενταχθούν στο κίνημα διαμαρτυρίας και άλλοι άνθρωποι.

“Οι περισσότεροι διαδηλωτές έφυγαν, όσοι μένουν αποτελούν μια ομάδα ατόμων πιο αποφασισμένων και ασταθών που δεν σέβονται τον νόμο”, δήλωσε η υπηρεσιακή υπαρχηγός της αστυνομίας Τρις Φέργκιουσον.

Η χρηματοδότηση και η οργάνωση της διαδήλωσης έγιναν τουλάχιστον εν μέρει από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Οτάβα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μια εκστρατεία χρηματοδότησης μέσω του ιστότοπου GoFundMe επέτρεψε στους διοργανωτές της διαμαρτυρίας να συγκεντρώσουν περισσότερα από 10 εκ. δολάρια (7 εκ. ευρώ). Ωστόσο η εκστρατεία αυτή ανεστάλη χθες, Τετάρτη, το βράδυ από την πλατφόρμα, η οποία επισήμανε ότι θέλει να “επιβεβαιώσει” πως αυτή “συμμορφώνεται” με τους κανονισμούς της και είναι νόμιμη.

Αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποιείται στο Κεμπέκ, όπου άλλες φάλαγγες φορτηγών αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, περίπου 100 διαδηλωτές έχουν κλείσει εδώ και ημέρες τον αυτοκινητόδρομο της Αλμπέρτα, κοντά σε ένα συνοριακό πέρασμα προς τις ΗΠΑ.

“Εξακολουθούμε να μην συνιστούμε στους πολίτες να περνούν τα σύνορα από εδώ”, ανακοίνωσε ο Κέρτις Πίτερς εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Αλμπέρτα.

Διαδηλωτές ελευθέρωσαν χθες μία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, όμως πολλοί άλλοι εξακολουθούν να παραμένουν στο σημείο, κάποιοι από τους οποίους είναι με τα τρακτέρ τους ή άλλα γεωργικά μηχανήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις