Κόσμος

Καναδάς: Οι βροχές βοήθησαν να τεθούν οι φωτιές υπό έλεγχο – Κρίσιμη η κατάσταση στο Κεμπέκ

Οι βροχές βοήθησαν τους πυροσβέστες στη Νέα Σκωrία του Καναδά να ελέγξουν τις πρωτοφανείς φωτιές που πλήττουν εδώ και μια εβδομάδα τα ανατολικά του Καναδά, ωστόσο η κατάσταση στο Κεμπέκ παραμένει κρίσιμη.

Το 85% της φωτιάς που απειλούσε το Χάλιφαξ, πρωτεύουσα της Νέας Σκωτίας, έχει τεθεί υπό έλεγχο και πλέον η κατάσταση είναι «σταθερή», ανακοίνωσαν οι αρχές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο (4.6.2023) την ώρα που μαίνονται οι πυρκαγιές στο Κεμπέκ.

«Είναι φοβερό», δήλωσε ο Ντέιβ Μέλντραμ, αναπληρωτής επικεφαλής των περιφερειακών υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και πυρκαγιών.

«Δεν ήταν μια μπόρα που έπεσε και εξαφανίστηκε. Το νερό θα καταφέρει να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά στο έδαφος», υπογράμμισε, ενώ στη Νέα Σκωτία αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

«Τούτων λεχθέντων, η φωτιά δεν έχει κατασβεστεί και δεν θα κατασβεστεί πριν περάσει κάποιος καιρός», υπενθύμισε από την πλευρά του ο Ντέιβ Στιβς του περιφερειακού υπουργείου Φυσικών Πόρων.

canada foties r

Την Παρασκευή το βράδυ οι μισοί από τους 16.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις συνοικίες του βορειοανατολικού Χάλιφαξ μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Μπορώ να σας πω ότι η βροχή ανέβασε το ηθικό των στρατευμάτων», τόνισε ο Τιμ Χιούστον πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας, αφού συναντήθηκε με πολλές οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε κέντρα υποδοχής στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, όπου ακόμη μαίνεται η τελευταία πυρκαγιά στην επαρχία που παραμένει εκτός ελέγχου από τις πέντε που είναι ενεργές συνολικά.

canada foties r

«Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Νέας Σκωτίας και παραμένει τρομοκρατική», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά καθώς και Αμερικανοί πυροσβέστες αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή σήμερα, καθώς και πυροσβέστες από το Χάλιφαξ.

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στο Κεμπέκ

Στο Κεμπέκ πυρκαγιά που ανάγκασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή γύρω από το Σετ Ιλ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, παραμένει «εκτός ελέγχου», επεσήμαναν οι αρχές.

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 80 είναι εκτός ελέγχου, παραμένουν ενεργές στο Κεμπέκ και ανάγκασαν την Παρασκευή το βράδυ άλλους 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια κωμόπολη αλλά και μια κοινότητα αυτοχθόνων.

canada foties r

Ο Καναδάς ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης επηρεάζεται πολύ πιο γρήγορα από την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα, των οποίων η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος
Ο γκουρού επικοινωνίας του Τραμπ συνεργάζεται με τον Σαλί Μπερίσα για την ανατροπή του Έντι Ράμα - Αποκάλυψη Politico ενόψει των εκλογών στην Αλβανία
Ο Κρις ΛαΣιβίτα συνέβαλε στην επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τώρα συνεργάζεται με τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας
Κρις ΛαΤσιβίτα 3