Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τις τιμές σε Ουκρανό εθελοντή των Ες Ες

Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τις τιμές σε Ουκρανό εθελοντή των Ες Ες

Μετά την κατακραυγή για τις τιμές σε Ουκρανό εθελοντή των Ες Ες ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων στον Καναδά ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το σκάνδαλ ξέσπασε μετά την τιμή που απέδωσε το κοινοβούλιο στον Καναδά σε έναν Ουκρανό βετεράνο που είχε πολεμήσει με τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

“Με βαριά καρδιά σηκώνομαι για να ενημερώσω τα μέλη για την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων”, δήλωσε ο Άντονι Ρότα ενώπιον του κοινοβουλίου, εκφράζοντας “τη βαθιά του λύπη για το λάθος του”.

Ο τελευταίος τελούσε υπό πίεση από το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς όλα τα κόμματα ζητούσαν την παραίτησή του — συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Ο Τριντό μίλησε για έναν “απαράδεκτο” και “στενάχωρο” φόρο τιμής.
“Αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου. Η παραίτησή μου θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της συνεδρίασης αύριο, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, ώστε να καταστούν δυνατές οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου προέδρου”, εξήγησε ο Ρότα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την Παρασκευή, ο Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Είχε παρουσιάσει αυτόν τον άνθρωπο ως έναν “Ουκρανό ήρωα”, προερχόμενο από την εκλογική του περιφέρεια.

Όμως, ο Χούνκα κατηγορείται ότι πολέμησε στα SS. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της εβραϊκής κοινότητας στον Καναδά, οι Φίλοι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ (FSWC), ο Χούνκα υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες, μια ναζιστική στρατιωτική μονάδα της οποίας τα εγκλήματα της οποίας κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είναι καλά τεκμηριωμένα.

Ο Άντονι Ρότα ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη την Κυριακή γι αυτή την πρόσκληση, εξηγώντας “ότι ήταν ο μόνος υπεύθυνος για αυτήν την πρωτοβουλία”.

Ο 62χρονος Ρότα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 με το κόμμα των Φιλελευθέρων, έχει επανεκλεγεί πέντε φορές. Ήταν πρόεδρος της Βουλής από το 2019.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις