Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Καναδάς: Στις φλόγες έχει παραδοθεί η Αλμπέρτα – Στάχτη 4.000.000 στρέμματα, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Καναδάς: Στις φλόγες έχει παραδοθεί η Αλμπέρτα – Στάχτη 4.000.000 στρέμματα, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Στις φλόγες παραδόθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια γης και δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς εδώ και μερικά 24ωρα μαίνονται στην περιοχή Αλμπέρτα του Καναδά πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές.

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ δύο ημέρες αφού η Αλμπέρτα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε τη Δευτέρα (8.5.2023) τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά για να αντιμετωπίσει τις «πρωτοφανείς» πυρκαγιές που αντιμετωπίζει.

Χθες το βράδυ σχεδόν 100 δασικές πυρκαγιές μαίνονταν στην επαρχία, από τις οποίες οι 25 θεωρούνταν «εκτός ελέγχου» από τις αρχές.

«Η Αλμπέρτα ζήτησε τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός (Τζάστιν) Τριντό με διαβεβαίωσε ότι ο Καναδάς θα είναι εκεί για να μας στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο», δήλωσε η πρωθυπουργός της επαρχίας Ντανιέλ Σμιθ, η οποία το Σάββατο είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανείς» πυρκαγιές.

«Οι Καναδοί βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων της Αλμπέρτα που είναι αντιμέτωποι με αυτές τις φοβερές πυρκαγιές», επεσήμανε ο Τριντό από την πλευρά του.

Οι πυροσβέστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πυρκαγιές που απειλούν σπίτια, κυρίως γύρω από την πόλη Έντμοντον. Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν 300 ασθενείς και ένοικοι κέντρων αποκατάστασης αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, ενώ περισσότερα από 50 σχολεία παραμένουν κλειστά.

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες – κυρίως η Vermilion Energy και η Crescent Point Energy – επεσήμαναν χθες ότι διέκοψαν την παραγωγή τους λόγω των πυρκαγιών.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καεί σχεδόν 4.000.000 στρέμματα σε διάστημα μίας εβδομάδας, παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών. Η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα προειδοποίησε χθες ότι οι πυρκαγιές «ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες».

Εκατοντάδες πυροσβέστες

Η επαρχία Αλμπέρτα, μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, «γνώρισε ζεστή και ξηρή άνοιξη, και μερικές σπίθες ήταν αρκετές για να προκαλέσουν πραγματικά τρομακτικές πυρκαγιές», είχε εξηγήσει το Σαββατοκύριακο η Σμιθ.

Στην Αλμπέρτα, όπως και στις γειτονικές επαρχίες Βρετανική Κολομβία και Σασκάτσουαν, επικρατούν αυτή την περίοδο «αφύσικα ξηρές» συνθήκες, δηλαδή «σοβαρή ξηρασία», σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδικής κυβέρνησης.

Εδώ και μερικά χρόνια ο δυτικός Καναδάς πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2021 ένας «ιστορικός» θόλος ζέστης είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ το φαινόμενο ακολούθησαν μεγάλες πυρκαγιές.

Οι αρχές ελπίζουν ότι η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται και κάποιες βροχοπτώσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις