Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κάνει πλάκα η Ρωσία για Ναβάλνι: Δεν υποπτευόμαστε εγκληματική ενέργεια

Την ώρα που ακόμα και η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για εγκληματική ενέργεια στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέϊ Ναβάλνι, ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλακόλτσεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος επί του παρόντος για να υποπτευόμαστε ότι διαπράχτηκε κάποιο έγκλημα στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι σε κωματώδη κατάσταση, υποστηρίζει ότι ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ και επιθυμεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής ποινική έρευνα και διατείνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

Σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε την Ρωσία πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok.

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί έχουν ακόμη και σκοτωθεί», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις