Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Καταδικάστηκε ο διαβόητος μαφιόζος Βίνσεντ Ασάρο

Καταδικάστηκε ο διαβόητος μαφιόζος Βίνσεντ Ασάρο

Ο Βίνσεντ Ασάρο, ένας από τους πλέον διαβόητους μαφιόζους της Νέας Υόρκης, έχει φτάσει πια τα 82 του. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερνε πάντα να “ξεγλιστρά” από τη δικαιοσύνη. Αλλά αυτή τη φορά την… πάτησε.

Μοιάζει λίγο με την ιστορία του Αλ Καπόνε που συνελήφθη για… φοροδιαφυγή. Ο Βίνσεντ Ασάρο είχε κατηγορηθεί για δολοφονία. Για συμμετοχή σε μια από τις πιο γνωστές ληστείες στις ΗΠΑ. Και τελικά, καταδικάστηκε (σε οκτώ χρόνια) γιατί έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο ενός οδηγού που τον… εκνεύρισε!

Έργα και ημέρες του Βίνσεντ Ασάρο

Ο 82χρονος σήμερα Βίνσεντ Ασάρο είναι γέννημα – θρέμμα της Νέας Υόρκης. Γιος και εγγονός μαφιόζων. Χαρακτηριστικό του τα γκρίζα, πάντα άψογα χτενισμένα προς τα πίσω, μαλλιά του. Είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί: αυτή της “βασιλείας” της ιταλοαμερικάνικης μαφίας στον υπόκοσμο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη.

Μεγαλωμένος στο Όουζον Παρκ, προπύργιο της Κόζα Νόστρα στη συνοικία Κουίνς, ο Βίνσεντ Ασάρο θεωρείτο ότι ήταν για δεκαετίες στέλεχος της οικογένειας Μπονάνο, μιας από τις πέντε μεγάλες μαφιόζικες οργανώσεις της Νέας Υόρκης.

Η ληστεία

Το 2015 είχε δικαστεί για συμμετοχή στη ληστεία της 11ης Δεκεμβρίου 1978 στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι στη Νέα Υόρκη. Είχαν κλαπεί είδη αξίας 5 εκατ. δολαρίων και κοσμήματα αξίας 1 εκατ. δολαρίων που είχαν παραδοθεί για μεταφορά στη γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα.

Όμως το σώμα των ενόρκων τον έκρινε τελικά αθώο. Ο Ασάρο πιστεύεται ότι είχε στραγγαλίσει το 1969, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα για σκύλους, έναν άλλο μαφιόζο, τον Πολ Κατζ. Υποπτευόταν ότι ήταν ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας για τη ληστεία.

Η καταδίκη

Κι όμως, για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν καταδικάστηκε. Αντίθετα, τον… “έκλεισαν” φυλακή για μια υπόθεση που δεν… ταιριάζει σε μαφιόζο του διαμετρήματός του.

Τον Απρίλιο του 2012, ο Ασάρο, εξοργισμένος με έναν οδηγό που τον έκλεισε εν μέσω κίνησης στον δρόμο, διέταξε να του κάψουν το αυτοκίνητο. Αρχικά, είχε ακολουθήσει τον αγενή αυτοκινητιστή με τα πόδια έξαλλος, αλλά τον έχασε. Όμως θυμόταν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του, κάτι που του επέτρεψε να βρει τη διεύθυνση του οδηγού και να στείλει τρεις από τους άνδρες του να του κάψουν το αυτοκίνητο.

Ήθελε να… σκοτώσει την εισαγγελέα!

Την Πέμπτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν τον καταδίκασε να εκτίσει κάθειρξη οκτώ ετών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελέα της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρίτζετ Ρόουντ.

Σε μια ένδειξη ότι ο ηλικιωμένος άνδρας δεν έχει χάσει το σφρίγος του ούτε έχει αλλάξει τρόπο σκέψης, πριν από μερικούς μήνες είχε αφήσει να εννοηθεί πως ήθελε να δολοφονηθεί η εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση, ανέφεραν έγγραφα που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις