Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καταγγελίες για καταστροφές κατοικιών Αράβων από Κούρδους στο Ιράκ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ κατέστρεψαν κατοικίες Αράβων και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά σε διαφιλονικούμενα εδάφη του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να ανακαταλάβουν και να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Στην έκθεσή της, η αμερικανική μκο καταγγέλλει «παράνομες καταστροφές κτιρίων και κατοικιών και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρων χωριών από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016».

Οι καταστροφές αυτές αφορούν «17 χωριά και τοποθεσίες στο Κιρκούκ και τέσσερα άλλα στη Νινευή», μεγαλύτερη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη. Πραγματοποιήθηκαν «με φωτιά, βαρύ εξοπλισμό ή εκρηκτικά», σύμφωνα με το HRW.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν εξάλλου καταστροφές σε άλλα 62 χωριά που ανακαταλήφθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις, όμως το HRW εκτιμά πως η απουσία μαρτυριών δεν του επιτρέπει να καταλήξει σε «οριστικά συμπεράσματα» για τις περιπτώσεις αυτές.

Η μκο αναφέρει πως παρουσίασε αυτά τα συμπεράσματα στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη μιας έρευνας και απάντησε σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες.

Οι αρχές του Αρμπίλ υποστήριξαν πως οι περισσότερες από τις καταστροφές προκλήθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Άλλες οφείλονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε εκρήξεις που προκλήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει το HRW.

Η διένεξη σ’ αυτά τα εδάφη στις παρυφές της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν έχει την πηγή της στον εξαραβισμό, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αυτών των ζωνών από τον ανατραπέντα πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος έδιωξε από εκεί δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν προς τον βορρά.

Σύμφωνα με το HRW, ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στους Άραβες να επιστρέψουν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί με τη βοήθεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. «Οι ζώνες αυτές παραμένουν γι’ αυτόν κουρδικά εδάφη», διευκρινίζει η MKO.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε