Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Καταλονία: Αυτονομία τέλος η “απάντηση” Ραχόι στον Πουτζδεμόν

Καταλονία Ραχόι Πουτζδεμόν αυτονομία

– Το Σάββατο θα ενεργοποιήσει η Μαδρίτη το άρθρο 155 του Συντάγματος
– Καταργεί την αυτονομία και αναλαμβάνει τον έλεγχο στην Καταλονία
– Αυτή ήταν η απάντηση του Ραχόι στο τελεσίγραφο Πουτζδεμόν
– Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της Καταλονίας είχε ζητήσει διάλογο αλλιώς θα ενεργοποιούσε την απόφαση για ανεξαρτησία

Καταλονία, ώρα μηδέν. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν “απάντησε” με απειλή στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Και ο Μαριάνο Ραχόι “σήκωσε το γάντι”. Και έκανε αυτό για το οποίο είχε κι εκείνος απειλήσει: αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Όλα θα γίνουν το Σάββατο (21.10.2017) σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ραχόι

Εκεί, θα παρθεί και επίσημα η απόφαση: η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Με αυτό, η Μαδρίτη θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, καταργώντας την αυτονομία της!

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία”, αναφέρει η ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης. Και επισημαίνει “την άρνηση” του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζδεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ – Φωτογραφία Reuters

Θα είναι η πολιτική κατάργηση της αυτονομίας της Καταλονίας. Γιατί τον οικονομικό έλεγχο, τον έχει πάρει εδώ και καιρό η Μαδρίτη.

Το τελεσίγραφο Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 (τοπική ώρα) σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.

Το έκανε. “Απάντησε” το πρωί της Πέμπτης (19.10.2017) στο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι. Αλλά το έκανε με ένα… δικό του τελεσίγραφο!

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση πως θέλει διάλογο. Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!

Απειλή στην απειλή

Ο Μαριάνο Ραχόι τήρησε σκληρή στάση από την αρχή. Έδωσε τελεσίγραφο έως την Τρίτη και μετά έως σήμερα. Ζήτησε σαφή απάντηση: κήρυξε η Καταλονία την ανεξαρτησία της από την Καταλονία ή όχι;

Σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Όπως εκείνο του Ραχόι. Είπε ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη. Κι αν η κυβέρνηση Ραχόι συνεχίσει την καταστολή.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν υποχωρεί. Αρνήθηκε να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την επιλογή της ανεξαρτησίας. Υποστήριξε ότι δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 10 Οκτωβρίου (σ.σ. την κήρυξε και την έβαλε σε… πάγο), αλλά απείλησε να την… “ξεπαγώσει” εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Στην επιστολή του ο Πουτζδεμόν άφησε στην ισπανική κυβέρνηση την επιλογή είτε να λάβει υπ΄όψιν της το γεγονός ότι αυτήν την φορά μιλά λίγο πιο ανοικτά, παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να θεωρήσει ότι αυτό αφήνει ένα περιθώριο κατευνασμού, είτε απλώς να διατηρήσει την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο.

“Η συλλογική αυτοκτονία, δεν είναι λύση”

Λίγο πριν από την επιστολή Πουτζδεμόν, η καταλανική εφημερίδα Vanguardia, του είχε στείλει ένα μήνυμα: τον κάλεσε επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση. Την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός.

«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας.

Στην περιοχή, που έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα και είναι υπερήφανη για την αυτονομία της, μία άρση της αυτονομίας μπορεί να προκαλέσει «εμφύλια σύγκρουση», προειδοποιεί η Vanguardia.

Η ηγεσία της Καταλονίας θεωρεί ότι το δημοψήφισμα που διεξήγαγε την 1η Οκτωβρίου και το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη της δίνει «λαϊκή εντολή» για να κηρύξει ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το «ναι» εξασφάλισε το 90% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 43%.

Όμως η καταλανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη για το θέμα της ανεξαρτησίας.

Τοπικές εκλογές στην Καταλονία;

Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.

«Εάν ο Κάρλες Πουτζδεμόν προκηρύξει εκλογές, και ανάλογα με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.

Αλλά σήμερα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον καταλανό βουλευτή Ζοάν Τάρντα, του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Ο Πουτζντεμόν υπό πίεση

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεγάλο μέρος των Καταλανών, μέχρι και η Μπαρτσελόνα, φαίνεται δύσκολη. Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτονομιστές είναι παράνομοι και αρνείται να συζητήσει όσο δεν υποχωρούν.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.

Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» προκάλεσε νέες εντάσεις.

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους». Το CUP της άκρας αριστεράς και αναγκαίος εταίρος του Πουτζδεμόν τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.

Ήδη το CUP έχει καλέσει σε διαδηλώσεις για απόψε και για την Κυριακή με σύνθημα «Ας σταματήσουμε την καταστολή, ας βγούμε στους δρόμους χωρίς φόβο. Ας ιδρύσουμε τώρα τη Δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουτζντεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις , ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους.

Πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.

«Βουτιά» για τις ισπανικές μετοχές

Μετά τις εξελίξεις οι ισπανικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,78%. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ σε πτώση.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο του 1,1822 δολάριο στο 1,1773 δολάριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 0,015 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,641%.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις