Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Καταλονία – Δημοψήφισμα: Κυνισμός! «Δεν χτυπήσαμε ποτέ πολίτες»

δημοψήφισμα στην Καταλονία

Μόνο οργή από τα βίαια επεισόδια κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα στην Καταλονία. Μόνο οργή και για την αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι.

Εικόνες ωμής βίας. Εικόνες εξοργιστικές. Εικόνες ντροπής. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία έγινε αλλά “βάφτηκε” με αίμα. Ενώ οι φωνές για παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι πληθαίνουν, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, με κυνισμό, επιχειρεί να πείσει πως όσα έγιναν… δεν έγιναν!

«Οι ενέργειες (sic) έγιναν κατά του εκλογικού υλικού και όχι κατά πολιτών». Αυτό δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Μάλλον όσα βλέπει όλος ο κόσμος από το πρωί της Κυριακής (01.10.2017) δεν… έγιναν.

Δεν άνοιξαν κεφάλια (άνοιξαν). Δεν τραυματίστηκαν άνθρωποι από σφαίρες καουτσούκ (τραυματίστηκαν). Δεν δάρθηκαν ανελέητα άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι.

Η Ισπανίδα αντιπρόεδρος υποστήριξε, συνεχίζοντας την εξοργιστική της τοποθέτηση, είπε πως όλα (το ξύλο δηλαδή) έγιναν στο όνομα της συνύπαρξης και της δημοκρατίας. Επέμεινε ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί τα δημοκρατικά πρότυπα.

Κατηγόρησε την καταλανική ηγεσία ότι συμπεριφέρθηκαν με ανευθυνότητα! «Το να συνεχίσουν αυτή τη φάρσα, δεν έχει νόημα» είπε.

«Η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ», είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου.

Στο ίδιο (εξοργιστικό) πνεύμα και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο. Η αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας, είπε, ήταν “ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική”!

Μάλιστα, δεν δίστασε να ανεβάσει στο twitter ένα video με αστυνομικό να… μην χτυπά έναν άνδρα, που είχε στους ώμους του, το παιδί του. Που έκανε το αυτονόητο, δηλαδή…

«Ραχόι, παραιτήσου!»

Με τους τραυματίες από την απίστευτη βία της ισπανικής αστυνομίας να έχουν ξεπεράσει τους 460, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την παραίτηση του Ισπανού πρωθυπουργού. Πρώτη πρώτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.

Η Κολάου ζήτησε από τον Ραχόι να παραιτηθεί και να τερματιστεί η χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα.

Την άμεση παραίτηση του Ραχόι ζήτησε και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας. Κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι είναι υπεύθυνος για “ενός κράτους βίας”. Και τον χαρακτήρισε “αυταρχικό” και “καταπιεστή”.

Αδικαιολόγητη χρήση βίας

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας”. Δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία, τόνισε.

Ραχόι, αυτή είναι η νίκη σου;

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλονίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας.

https://twitter.com/Pablo_Iglesias_/status/914458483143081985

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. “Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο” έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: “Αυτή είναι η νίκη σας;”.

https://twitter.com/Pablo_Iglesias_/status/914401890682761216

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις