Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταλονία: Έληξε το τελεσίγραφο, έρχονται εκλογές και… ανεξαρτησία

Καταλονία εκλογές ανεξαρτησία Πουτζδεμόν

– Επίσημες ανακοινώσεις από τον Κάρλες Πουτζδεμόν σε λίγη ώρα
– Πληροφορίες πως θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου
– Κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στην ανεξαρτησία στην Καταλονία
– Αρνήθηκε να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία και κατηγόρησε τον Ραχόι ότι παραβιάζει το Σύνταγμα

Από τη μια ο Ραχόι που επιμένει στη σκληρή στάση. Από την άλλη ο Πουτζδεμόν που του “γυρνά” την πλάτη και ίσως αυτή τη φορά δεν φοβηθεί να κηρύξει την ανεξαρτησία στην Καταλονία. Πληθαίνουν και οι φήμες ότι θα κηρύξει πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Την ώρα που η Γερουσία στη Μαδρίτη θα ξεκινά τη συζήτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 και την κατάργηση της αυτονομίας στην Καταλονία, στην Βαρκελώνη ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα μιλά στην τοπική Βουλή. Και αυτή τη φορά ίσως η ανεξαρτησία που θα κηρύξει δεν θα είναι σε αναστολή.

Οι συνέπειες; Ανυπολόγιστες. Όλο και περισσότερο όμως, εκτιμάται ότι ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης ετοιμάζεται να κάνει αυτό που δεν έκανε στις 10 Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης (25.10.2017) ο Πουτζδεμόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Και η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως τείνει προς τη ρήξη, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση είναι διαιρεμένη.

Διαιρεμένοι είναι και οι πολίτες της Καταλονίας. Σχεδόν οι μισοί θέλουν ανεξαρτησία και οι υπόλοιποι… Ισπανία.

Έρχονται εκλογές

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι στις 13:30 (σ.σ. τοπική, 14:30 ώρα Ελλάδας) ο Πουτζδεμόν θα κάνει μια επίσημη ανακοίνωση. Η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Ίσως η προκήρυξη των εκλογών να είναι η λύση για να μπλοκαριστεί η εφαρμογή του άρθρου 155. Υπάρχουν “φωνές” στην Καταλονία που ζητούν κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία, τους οπαδούς της ενδιάμεσης λύσης (Catalunya en Comú), ίσως και τους Σοσιαλιστές του PSC.

Θεωρείται ότι ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο θα κέρδιζε κατά κράτος. Και θα έστελνε στην Ευρώπη το μήνυμα πως πρέπει να πιέσει τη Μαδρίτη να διαπραγματευτεί.

Όμως, η πλειονότητα του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας κλίνει προς την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας η ανεξαρτησία «είναι η μόνη διέξοδος που μας αφήνει το ισπανικό κράτος».

Πουτζδεμόν σε Ραχόι: Παραβιάζεις το Σύνταγμα

Λίγες ώρες αφού αρνήθηκε να παραστεί στην ισπανική Γερουσία, ο Καταλανός ηγέτης αποφάσισε να «πει» όσα ήθελε μέσα από μια επιστολή. Υποστήριξε ότι τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία (το άρθρο 155 δηλαδή) αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος.

«Θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του και θα δημιουργήσουν μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή», γράφει ο Πουτζδεμόν. Διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο.

Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα, σημειώνει.

Στη Γερουσία και στη Βουλή

Αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης (25.10.2017) ο Κάρλες Πουτζδεμόν αποφάσισε, να μην πάει σήμερα στην ισπανική Γερουσία. Είχε προκληθεί για να παρουσιάσει τις θέσεις της καταλανικής πλευράς.

Αντίθετα, αποφάσισε να μιλήσει την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρλε Φορκαντέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί στις 17:00 (τόπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη μια επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Η ισπανική Γερουσία, όπου ο Ραχόι και οι Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία, θα συγκληθεί αύριο Παρασκευή (27.10.2017). Θα αποφασίσει αν θα δώσει το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Κανένας διάλογος

Μαδρίτη και Βαρκελώνη έχουν κόψει κάθε γέφυρα διαλόγου. Φάνηκε και από την απόφαση του Πουτζδεμόν να μην πάει να μιλήσει στη Γερουσία.

«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Καταλονία, και είναι αλήθεια. Είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική». Αυτή ήταν η απάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού σε έναν Καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσει ενώπιον της Γερουσίας. Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν βλέπει πια τη χρησιμότητα καθώς ο Ραχόι εμφανίζεται να αποκλείει τον διάλογο.

Το άρθρο 155 – Τι περιμένει την Καταλονία

Το άρθρο 155 θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας, που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1976).

Η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της. Το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ της περιφέρειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις