Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Καταλονία: Οι Ισπανοί στηρίζουν τον Φελίπε

Καταλονία Φελίπε βασιλιάς

Η πρώτη παρέμβαση του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας για την Καταλονία προκάλεσε αντιδράσεις. Έγινε μόλις λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής (01.10.2017).

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν τον βασιλιά Φελίπε για τον σκληρό λόγο του κατά των Καταλανών. Αλλά φαίνεται ότι το διάγγελμά του για την Καταλονία βρήκε… ευήκοα ώτα στην υπόλοιπη Ισπανία.

Περισσότεροι από έξι στους 10 Ισπανούς συμμερίζονται την άποψη του βασιλιά τους. Ότι δηλαδή η Καταλονία (σ.σ. η κυβέρνησή της) “υπέπεσε” σε «απαράδεκτη απιστία» προς τους θεσμούς. Η έρευνα δημοσιεύεται στο σημερινό (05.10.2017) φύλλο της εφημερίδας La Razon.

Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία NC Report, με δείγμα 500 ενηλίκους απ’ όλη την Ισπανία, το 66,2% δηλώνει πως του φάνηκε «καλό», ή «πολύ καλό» το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο βασιλιάς της Ισπανίας στο διάγγελμά του.

Καταλονία βασιλιάς Φελίπε

Ακόμη περισσότεροι, το 70,2%, κρίνουν πως το μήνυμα του Φελίπε ήταν «επίκαιρο» και κατάλληλο για την συγκεκριμένη στιγμή, δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Παράλληλα, η πλειονότητα των όσων απάντησαν στην έρευνα, το 67,2%, δηλώνει πως στηρίζει την έκκληση του Φελίπε στις αρχές της χώρας να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στην Καταλονία.

Πλήρες αδιέξοδο

Ο διάγγελμα του βασιλιά Φελίπε ενέτεινε τους φόβους για κλιμάκωση. Ο δικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν άφησε παράθυρο διαλόγου ανοιχτό. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, επιχείρησε να διεθνοποιήσει το θέμα.

Στην Ισπανία, πια, παρατηρείται συνταγματικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το νομικο-συνταγματικό οπλοστάσιό της. Αλλά η κρίση, δεν λύνεται έτσι.

Όλα αυτά ενώ οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να “λερώσουν” τα χέρια τους. Διαμηνύουν ότι είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και δεν θέλουν να εμπλακούν. Η Κομισιόν, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να εμπλακεί. Αλλά δεν φαίνεται να θέλει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις