Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Καταλονία: “Πόλεμος”! Μηνύσεις από τη Μαδρίτη σε Καταλανούς αξιωματούχους

Καταλονία Πουτζδεμόν Μαδρίτη μηνύσεις

– Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τον Κάρλες Πουτζδεμόν κι άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης
– Ο γενικός εισαγγελέας υπέβαλε μηνύσεις για “επαναστατική δράση, εξέγερση και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος”
– Ζητά να κληθούν για κατάθεση
– Αν κατηγορηθούν και καταδικαστούν, απειλούνται με φυλάκιση 30 ετών!
– Κανονικά στις θέσεις τους τα μέλη της κυβέρνησης στην Καταλονία
– Η φωτογραφία του Πουτζδεμόν και το… μήνυμα

Η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τη Μαδρίτη και την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας στην Καταλονία έχει… μηνύσεις. Στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών ο Κάρλες Πουτζδεμόν, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές που ψήφισαν την ανεξαρτησία στην Καταλονία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Μάθα, κατέθεσε τις μηνύσεις κατά των μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί για εξέγερση, στασιασμό και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Η δεύτερη μήνυση στρέφεται κατά των μελών της Καταλανικής Βουλής που επέτρεψαν την ψηφοφορία για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο δικαστής Χοσέ Μανουέλ Μάθα που έκανε τις μηνήσεις – Φωτογραφία Reuters

Ο Μάθα ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Το έγκλημα της εξέγερσης επισείει ποινή έως και 30 χρόνια φυλακή.

Ελάτε να μας… πιάσετε

Η Δευτέρα (30.10.2017) ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής. Την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας από τη Μαδρίτη. Αλλά και τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από πλευράς των Καταλανών.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που για τη Μαδρίτη έχει καθαιρεθεί, ήταν κανονικά στο γραφείο του. Και μάλιστα ανέβασε στο λογαριασμό του στο instagram μια φωτογραφία και ευχήθηκε… καλημέρα.

Bon dia 😊

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

Το ίδιο και ο υπουργός Γιοζέπ Ρούγι ι Αντρέου. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία μέσα από το γραφείο του. Σαν να ήταν μια συνηθισμένη μέρα.

https://twitter.com/joseprull/status/924912753009143808

Κανονικά στο πόστο της και η πρόεδρος της Καταλανικής Βουλής, Φορκαντέλ Κάρμε.

Όλα… ίδια στην Καταλονία (τύπου)

Όλα αυτά ενώ τίποτα μοιάζει να μην έχει αλλάξει. Η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).

Έξω από το κτίριο της Τζενεραλιτάτ, το πρωί της Δευτέρας έβλεπε κανείς μόνο… δημοσιογράφους. Περίμεναν τις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο να στείλει ο Ραχόι την αστυνομία να συλλάβει τον επικεφαλής της κυβέρνησης στην Καταλονία.

Δεν έστειλε. Αλλά εκείνο που είδαν όλοι ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Ο γαμπρός με το κοστούμι του, η νύφη με το νυφικό της και κανείς δεν… ήξερε τι κάνουν εκεί!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις