Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Καταλονία: Πρόταση για ανεξαρτησία στην καταλανική Βουλή

Καταλονία Πουτζδεμόν ανεξαρτησία
Φωτογραφία Reuters

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία φαίνεται ότι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Και να κάνουν ό,τι δεν έκανε ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Την ώρα που στη Μαδρίτη συνεδριάζει η ισπανική Γερουσία για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 155, η Καταλονία “βράζει”.

Και “βράζει” εξαιτίας της ατολμίας του ηγέτη της, Κάρλες Πουτζδεμόν. Που την Πέμπτη (26.10.2017) δεν προκήρυξε εκλογές για να “μπλοκάρει” τα σχέδια του Ραχόι. Ούτε και κήρυξε την Καταλονία ανεξάρτητη.

Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Αντίθετα, ο Πουτζδεμόν αποφάσισε να “πετάξει” τη… μπάλα στην εξέδρα. Να καταστήσει το κοινοβούλιο υπεύθυνο για τις επόμενες κινήσεις. Και έτσι γίνεται.

Λίγη ώρα αφού ο Ραχόι, από το βήμα της ισπανικής Γερουσίας ζήτησε την απομάκρυνση του Πουτζδεμόν, καταλανικά κόμματα αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση για ανεξαρτησία.

Καταλονία ανεξαρτησία Πουτζδεμόν

Πρόκειται για κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Τα οποία επέκριναν τον Πουτζδεμόν για τη στάση του. Κατέθεσαν, λοιπόν, πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Ζητούν να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πρόταση για την ανεξαρτησία και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλονίας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις