Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Καταλονία: Χαμός στο άκουσμα της απόφασης! Έξαλλοι πανηγυρισμοί! [pics]

Καταλονία

Η Καταλονία αποφάσισε να διακηρύξει την ανεξαρτησία της και έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο επικράτησε… ο κακός χαμός! Δείτε τις φωτογραφίες.

Το κοινοβούλιο στην Καταλονία ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία! Και κάπως έτσι έχει σημάνει συναγερμός στην Ισπανία! Η απόφαση ήρθε με μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία. Μια ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η πρώτη αντίδραση Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Δείτε την ανάρτησή του

Πόλεμος Πουτζδεμόντ – Τουσκ στο Twitter!

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη του διαλόγου κι όχι τον διάλογο της δύναμης“!

Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter.

Στο οποίο απάντησε ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Συγκεκριμένα έγραψε: “Όπως γνωρίζετε, οι Καταλανοί προκρίνουν πάντα την δύναμη του διαλόγου“! Ο ίδιος έβαλε δίπλα και τις λέξεις: Ειρήνη, Δημοκρατία, Διάλογος.

Δείτε την ανάρτηση

Χαρές και πανηγύρια στην Καταλονία!

Κι ενώ Καταλονία και Μαδρίτη… σκοτώνονται, χιλιάδες Καταλανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στο άκουσμα της απόφασης! Οι εικόνες είναι ενδεικτικές…

Καταλονία Καταλονία Καταλονία Καταλονία

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις