Κόσμος

Καταπέλτης η φον ντερ Λάιεν για την Τουρκία! “Προσπαθεί να εκφοβίσει, Ελλάδα και Κύπρος έχουν την αλληλεγγύη μας”

Ξεκάθαρη η πρόεδρος της Κομισιόν απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Μίλησε για ενέργειες που δεν δικαιολογούνται απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Ανήγγειλε παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία.

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο ωστόσο εξαπέλυσε πυρά κατά της προκλητικότητας της Άγκυρας.

Κατά την ομιλία της για την “Κατάσταση της Ένωσης” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως «η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

“Να γίνουμε πιο θετικοί σε μελλοντικές κρίσεις”

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία με την πανδημία του κορονοϊού. Έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την Υγεία

“Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία”, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

click4more: «Πολιορκία ελληνικών νησιών» και έξοδο του Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου «προαναγγέλλει» ο τουρκικός Τύπος

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ανακαλύψαμε την αξία που θεωρούμε κοινό”

“Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ”, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος όλων αυτών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι “αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη” και προσέθεσε ότι “τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας.”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σερβία: Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμπλέκεται στα «ανθρώπινα σαφάρι» του Σαράγεβο
Έρευνα στο Μιλάνο για τα «ανθρώπινα σαφάρι» της πολιορκίας του Σαράγεβο εμπλέκει πλούσιους ξένους τουρίστες και επαναφέρει τις υποψίες ότι ο Βούτσιτς βρέθηκε σε θέσεις Σέρβων ελεύθερων σκοπευτών
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Αλβανία: Δικαστήριο αποπέμπει την αναπληρώτρια πρωθυπουργό μετά από βαριές κατηγορίες για διαφθορά – Καταιγίδα για την κυβέρνηση Ράμα
Ειδικό δικαστήριο στα Τίρανα παύσε τη Μπελίντα Μπαλούκου, στενή σύμμαχο του Έντι Ράμα, μετά τις διώξεις για την ανάθεση έργου 190 εκατ. ευρώ
Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου
Η Ρωσία μοιράζει χρήμα σε ουκρανούς εφήβους για να κάνουν σαμποτάζ στη χώρα τους
Ανήλικοι από την Ουκρανία στρατολογούνται μέσω Telegram και άλλων πλατφορμών για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε στρατιωτικούς ή πολιτικούς στόχους, με αντάλλαγμα αμοιβές συχνά ελάχιστες, γράφει το BBC
Σύλληψη στην Ουκρανία
Η Ουκρανία βυθισμένη στο σκοτάδι μετά τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις – 400.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από ένα νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών που στόχευσε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας
Άνδρας στέκεται μπροστά από ένα διαμέρισμα που βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία