Πέμπτη, 20 Ιουν.
32oC Αθήνα

Κατάρ, CIA και Μοσάντ αναζητούν συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και παύση των εχθροπραξιών

Κατάρ, CIA και Μοσάντ αναζητούν συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και παύση των εχθροπραξιών

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα σε Κατάρ, CIA και Μοσάντ για τους ομήρους της Χαμάς.

Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στην εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς όταν επέδραμαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, υπό τον φόβο να μην εκτραπούν προς τη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις