Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καταργούν 1.800 θέσεις εργασίας στο υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας

Ματταρέλλα

Χίλιες οκτακόσιες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν το ερχόμενο έτος στο σύστημα Παιδείας της Γαλλίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο «0,2% των εργαζομένων του υπουργείου», ενώ ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί κατά 850 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι κατά 1,7%, εξήγγειλε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Figaro το βράδυ της Κυριακής.

Οι καταργήσεις θέσεων αφορούν μόνο «τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. τα γυμνάσια και τα λύκεια) και τις διοικητικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας (1).

Τα κενά που θα προκύψουν «φυσικά» θα καλυφθούν «με την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες» εργασίας των εκπαιδευτικών, συνέχισε ο Μπλανκέρ, και αυτή η υπερωριακή εργασία θα αποφέρει καλύτερες απολαβές «στους καθηγητές».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα καταργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα το 2019 και άλλες 10.000 το 2020.

Στόχος για κατάργηση 120.000 θέσεων στο Δημόσιο

Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 μέσα στην πενταετία του εξακολουθεί να επιδιώκεται, δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση Ολιβιέ Ντισόπτ στο δίκτυο BFM Business.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιγκαρό, ο Μπλανκέρ γνωστοποίησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του θα αυξηθεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 1,7%, «πέραν της αύξησης της συμβολής μας στις συντάξεις του δημοσίου». Θα πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις προϋπολογισμού στο δημόσιο, τόνισε.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 την 24η Σεπτεμβρίου.

Μια ακόμη «σημαντική προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, είναι «η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καθηγητών. Έχω αρχίσει κοινωνικό διάλογο για το ζήτημα αυτό». Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι «να δοθεί ξανά στους καθηγητές κεντρική θέση στην κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις