Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Η κατασκευή του φράγματος Jatigede στον ποταμό Σιμανούκ άλλαξε τη ζωή των κατοίκων

Η κατασκευή του φράγματος Jatigede στον ποταμό Σιμανούκ άλλαξε τη ζωή των κατοίκων
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Διασχίζοντας τα βουνά στη δυτική επαρχία Τζαουά Μπαράτ της Ινδονησίας, ένας ασημένιος «δράκος» εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη. Είναι ο ποταμός Σιμανούκ, λίκνο της ζωής για τους κατοίκους της δυτικής Ινδονησίας, όπως οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ξηρασίας.

Πάνω από μισό αιώνα η εκάστοτε κυβέρνηση και οι κάτοικοι σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα φράγμα για να δαμάσουν τον Σιμανούκ, όμως όλα απέβαιναν μάταια εξαιτίας τεχνικών και χρηματοδοτικών προβλημάτων. Η κατάσταση άλλαξε το 2007 όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας υπέγραψε συμφωνία με μεγάλη κινεζική εταιρία για την κατασκευή του Φράγματος Jatigede.

Μετά οκτώ χρόνια σκληρής δουλειάς, τον Αύγουστο του 2015, το Φράγμα Jatigede ολοκληρώθηκε παρόλες τις δυσκολίες. Την ίδια χρονιά εγκαινιάσθηκε και η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος, με προβλεπόμενη ικανότητα ισχύος 110.000 κιλοβατώρων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Μόλις αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ο σταθμός θα περιορίσει σημαντικά την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Με ύψος 110 μέτρα και μήκος 1.670 μέτρα, το φράγμα Jatigede εκτείνεται σε δύο όρη στην περιοχή Σουμεντάνγκ της δυτικής Ινδονησίας. Το φράγμα έχει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 1.063 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και επιφάνεια άρδευσης 900.000 στρεμμάτων γεωργικής γης. Το φράγμα όχι μόνο προστατεύει την περιοχή από τις πλημμύρες του ποταμού Σιμανούκ, αλλά χρησιμεύει και ως πηγή άρδευσης, παραγωγής ενέργειας, αλιείας καθώς και ως αξιοθέατο.

Το φράγμα άλλαξε τη ζωή όλης της γύρω περιοχής, η οποία πριν από την κατασκευή του ήταν μία περιθωριοποιημένη πρωτόγονη ζούγκλα. Τα τελευταία 10 χρόνια τα παρακείμενα χωριά έχουν ευεργετηθεί από την αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, την κατασκευή δρόμων, την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών. Επίσης η κατασκευή του φράγματος δημιούργησε χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης για τους χωρικούς, οι οποίοι εκπαιδεύονται να γίνουν επαγγελματίες και να αυξήσουν έτσι το εισόδημά τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις