Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταθέσεις από τον Τζον Μπόλτον θέλουν οι Δημοκρατικοί για την υπόθεση Τραμπ

Καταθέσεις από τον Τζον Μπόλτον θέλουν οι Δημοκρατικοί για την υπόθεση Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί δείχνουν ενδιαφέρον να λάβουν καταθέσεις από τον ίδιο τον Τζον Μπόλτον, αλλά και από το περιβάλλον του, γύρω από την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ζελένσκι. Αμερικανός αξιωματικός παράλληλα καταθέτει για το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ώρα που ο Τραμπ απέρριψε και πάλι τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του οι Δημοκρατικοί θέλουν να ακούσουν από “πρώτο χέρι” τα όσα έχει να τους πει ο Tzon Μπόλτον. «Είχα μία έξοχη συζήτηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Είχα και ακόμη μία μαζί του, πριν από αυτή [της 25ης Ιουλίου]. Ήταν το ίδιο πράγμα. Δεν ήταν τίποτε [το επιλήψιμο]. Προσπάθησαν να πάρουν την συζήτηση αυτή και να την μετατρέψουν σε ένα μεγάλο σκάνδαλο», επιμένει ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ένας ομοσπονδιακός δικαστής επικύρωσε τη νομιμότητα της έρευνας που διεξάγεται από τους Δημοκρατικούς, με μία απόφασή του σχετικά με την διάθεση πληροφοριών για μία ξεχωριστή έρευνα.

Η έρευνα αυτή, έχει ως σημείο αναφοράς την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, όλοι οι μάρτυρες οφείλουν να παρουσιαστούν και να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου, όταν κληθούν σχετικά.

Από την άλλη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες έφεση κατά μιας απόφασης χαμηλόβαθμου δικαστηρίου που διέταξε την παράδοση ενός αυτούσιου πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ (με λεπτομέρειες για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016) στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Στην έφεση το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητάει από το δικαστήριο, την μη εφαρμογή της απόφασης που εκδόθηκε την Παρασκευή, ζητώντας την παράδοση του πορίσματος από την κυβέρνηση μέχρι την 30η Οκτωβρίου, καθώς εκκρεμεί η έφεση.

Click4more: Μέσα στην εβδομάδα οι πρώτες ψηφοφορίες για την έρευνα κατά του Τραμπ

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη των επιτροπών στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κλητεύσει αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί, για να καταθέσουν μέσα στην εβδομάδα και στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν, για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ η προσοχή τους είναι εστιασμένη στο πρόσωπο του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ακούσουν από “πρώτο χέρι” τα όσα έχει να τους πει ο Μπόλτον, καθώς ο ίδιος φέρεται -σύμφωνα με τις καταθέσεις άλλων αξιωματούχων- να είχε θορυβηθεί από την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας, για την διενέργεια έρευνας σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσαρλς Κούπερμαν πρώην αναπληρωτής του Μπόλτον, δεν εμφανίστηκε νωρίτερα χθες για να καταθέσει, ενώπιον των τριών επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνούν την υπόθεση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Άλλες επιτροπές στο ίδιο νομοθετικό σώμα διερευνούν ξεχωριστές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών του προέδρου Τραμπ, αλλά και τις παραβιάσεις των υφιστάμενων κανονισμών για την έκδοση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών σε συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Ο Κούπερμαν δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει, καθώς ζήτησε την γνώμη δικαστηρίου για το αν θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την κλήση προς κατάθεση του Κογκρέσου ή με την εντολή που έλαβε από την κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να μην καταθέσει, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του την προηγούμενη εβδομάδα

Δεν θα επιτρέψουν καθυστέρηση της έρευνας οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί ωστόσο δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την καθυστέρηση της έρευνας τους, από άλλα νομικά τερτίπια.

Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα που είχαν θέσεις ευθύνης έχουν καταθέσει, παρά τις οδηγίες που έλαβαν από τον Λευκό Οίκο για να μην καταθέσουν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σιφ. Ο Κούπερμαν αναμένονταν ότι θα αναφέρονταν στην κατάθεσή του στις σχέσεις του Τραμπ με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, απαντώντας στις καταγγελίες των Ρεπουμπλικάνων ότι η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ διεξάγεται μυστικά, προγραμματίζουν την διεξαγωγή ψηφοφορίας την Πέμπτη, ώστε να την επισημοποιήσουν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και να την θέσουν σε ένα νέο στάδιο.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν που είναι μέλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο οποίος άκουσε την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναμένεται να καταθέσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο, ότι η συζήτηση που άκουσε τον θορύβησε τόσο πολύ, ώστε εξέφρασε τις ανησυχίες του σε έναν δικηγόρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματικός που «θορυβήθηκε» καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ενώπιον του Κογκρέσου πρόκειται να καταθέσει σήμερα αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που εργάζεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου γοα το γεγονός ότι τον είχε «θορυβήσει» η τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με αντίτυπο της εναρκτήριας τοποθέτησής του που περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.

«Με θορύβησε το τηλεφώνημα», αναφέρει ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν στη γραπτή τοποθέτησή του, που αναμένεται να κάνει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντίτυπο της οποίας δημοσιεύει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα The New York Times [1]. «Δεν θεωρούσα ότι ήταν προσήκον να διατυπώνεται σε μια ξένη κυβέρνηση η απαίτηση να διενεργήσει έρευνα για έναν αμερικανό πολίτη», πράγμα που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», εξηγεί.

Μετά την κλήση, ο Βίντμαν διευκρινίζει ότι «εξέφρασε τις ανησυχίες του στον επικεφαλής νομικό σύμβουλο» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μεταξύ όσων έχουν καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των ορίων της έρευνας που διενεργούν οι Δημοκρατικοί κι ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προέδρου Τραμπ, ο Βίντμαν είναι ο πρώτος που άκουσε απευθείας τη συνδιάλεξη Τραμπ-Ζελένσκι.

Αντικείμενο της έρευνας των Δημοκρατικών είναι να διαπιστωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος όταν άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου οι ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού τέως αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο αντισυνταγματάρχης Βίντμαν είναι βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, κάτι που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις επιθέσεις εναντίον του επί προσωπικού από τον πρόεδρο και τους συμμάχους του.

Ο Τραμπ μιλά εξαρχής για «κυνήγι μαγισσών» και ο Λευκός Οίκος αρνείται να συνεργαστεί σε αυτή την έρευνα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Έχει δώσει εντολή στα μέλη της κυβέρνησης και του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού να μην συνεργάζονται με τους κοινοβουλευτικούς που διενεργούν την έρευνα, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθεί το προεδρικό έργο αλλά και την «εμπιστευτικότητα» των συζητήσεών του με τα μέλη του στενού κύκλου των συνεργατών του.

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνουν οι πρώτες ψηφοφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην ολομέλεια, επί ψηφίσματος που επισημοποιεί την έρευνα σε βάρος του Τραμπ και θα επιτρέψει να διεξάγονται δημόσιες ακροάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις