Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Καθαίρεση Τραμπ: Δεν… βιάζεται για δίκη η Πελόζι

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης ολοκληρώθηκε ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση. Και τώρα το ερώτημα είναι ένα: πότε θα γίνει η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ;

Απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να δώσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Αλλά δεν το έκανε. Και φαίνεται πως δεν… βιάζεται για να γίνει η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την καθαίρεση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Λίγες στιγμές μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για καθαίρεση, η Νάνσι Πελόζι φάνηκε διατεθειμένη να… περιμένει για το πότε να στείλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία ώστε να αρχίσει η δίκη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Click4more Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος! Παραπέμπεται σε δίκη για καθαίρεση

Η Πελόζι είπε πως θα περιμένει δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Άνω Βουλή.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους, η Πελόσι απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.

Τραμπ

Η Κάτω Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των γιορτών, ή στις αρχές του 2020.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην Άνω Βουλή Τσακ Σούμερ έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.

Η Πελόσι πιθανόν ασκεί πίεση στον Μακόνελ για να διαπραγματευθεί γρηγορότερα με τον Σούμερ.

Η απόφαση για τον Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι σε μια συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων που κράτησε 11 ώρες και 50 λεπτά, αποφασίστηκε η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για καθαίρεση.

Η κατηγορία σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, γιατί άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Η κατηγορία περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις